Logga in

”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Publicerad
17 maj 2023, 05:35
| Uppdaterad
22 maj 2023

Hon lyfter tungt, lyssnar på true crime när hon jobbar och har bott i ett land där silvertejp användes frekvent för att täta rör. Möt rörmokaren och personliga tränaren Elin Kärreberg, 35.

Vad jobbar du med just nu?

– Idag har det varit lite flängigt. Nu har jag gjort en badrumskomplettering och sedan har jag varit och lagat en spolplatta och proppat en radiator och nu ska jag plocka ned en duschvägg. Jag hade till fyra på mig men jag var snabb så jag var klar till lunch.

Fler snabba frågor:
”Jag hade satt raddisen upp och ner”

Han älskar att gnabbas med elektriker:
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Vad jobbar du helst med?

– Jag gillar att dra nya rör när vi håller på med renoveringar, förra sommaren gjorde vi fyra villor i en smäck där man fick vara med och göra avlopp och allting. 

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det äckligaste är nog när vi kom till ett studentboende där det stod en decimeter diarré i hela badrummet och det fortsatte bara komma ur brunnen. De hade kopplat allting fel och det satt inget vattenlås heller. Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset, ett nybygge på två våningar med 20 lägenheter. 

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Vi gjorde ett jättelyxigt badrum, det var dagen före midsommar och de ville förstås ha allt klart till helgen när det skulle komma gäster. Kunden ringde senare in vansinnig på midsommar för att det inte gick att få vatten i badkaret, då hade flexslangen vikt sig efter montering. Det var lite pinsamt. 

Gymmet besöker hon fem gånger i veckan. FOTO: Privat.

Hur kopplar du av bäst?

– Det är när jag går på gymmet eller ut med hunden.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Det beror på om det är en klämringskoppling. Jag använder teflontråd om det ska linas, det tycker jag är smidigast. Använder sällan vanligt lin.

Bocka rör eller pressdelar?

– Bocka. Det är snyggare. 

Vad stör du dig på?

– I gymmet stör jag mig på att mina kollegor inte plockar undan efter sig eller tvättar av grejer. Inom VVS så kan jag störa mig på att man får lite kort schemaläggning ibland på något man egentligen behöver mer tid på.

Hur tränar du för att orka med arbetsdagarna?

– Jag styrketränar fem dagar i veckan. Det ska alltid vara balanserat med muskler över hela kroppen, jag tränar specifikt mot bodybuilding för skojs skull. Jag ser på kollegor som inte tränar alls att de ofta har ont i rygg och knän. Det går att ordna om man tränar och bygger upp kroppen. 

Tunga vikter med få repetitioner eller lätta med många?

– Tunga med färre. Tre sets med sex till åtta repetitioner. Det är bäst för muskeluppbyggnaden. Med fler repetitioner blir det bara uthållighetsträning.

Cardio eller styrka?

– Styrka. Cardio tycker jag är tråkigt och i de mål jag har för mig själv så är det ganska meningslöst.

Andra saker som gått snett:
Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar på Podcasts. Nu har jag precis lyssnat färdigt på “Culpable”, det är en true crime-podd som har gått i två säsonger hittills. Mycket true crime blir det.

Köket har hon själv inrett. FOTO: Privat.

Dummaste hemmafix du sett?

– Vad ska man välja? Jag har bott på Irland i åtta år så jag har sett mycket silvertejp och superlim. Tandkrämstuber och silvertejp använder de ofta för att fixa läckande rör. Det brukar inte funka så bra.

Bästa hemmafix du själv gjort?

– Mycket. I dag ska jag riva mitt badrum. Och jag är skitnöjd med mitt kök, jag har målat om hela i vitt men luckorna är mörkgröna med svarta handtag. Sedan har jag hängt en enorm gren som över köksön, det ser ut som drivved ungefär, och från den har jag hängt blommor och växter och satt en ljusslinga över hela. Den är jag riktigt nöjd med.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Jag har jobbat som kock utomlands så jag har en stor receptbok i mitt huvud. Men oftast rekommenderar jag att ha mer kött på tallriken. Protein för att bygga och återhämta.