Logga in

Val av värmepump: ”Det är värt att räkna på ordentligt”

Publicerad
20 maj 2025, 05:00

Vilka för- och nackdelar finns med olika typer av värmepumpar? Och hur maximerar man effekten av värmepumpen? Roland Jonsson, som arbetat med värmepumpar i 40 år, ger goda råd.

Ett berg av is under utedelen, på grund av löv i en sil, och andra överraskningar har drabbat Roland Jonsson under alla år som han har haft värmepump. Ändå tycker han att det är den absolut bästa uppvärmningslösningen som finns. Främst för att mängden köpt energi minskar och därmed kostnaden för energi.

”Vilken värmepump man väljer beror bland annat på husets isolering och VVC från varmvattenledningar…”

Roland jonsson, energieffektiviseringsexpert

Mer från mässan:
Fördelarskåp 50 cm upp? ”Det har varit en del gny om det”

Läs också:
”Den som alltid har 15-ledning fram till radiator får kanske tänka om”

Under årens lopp har det kommit många olika sorters värmepumpar. Idag finns berg- och jordvärme-, luftvatten-, luftluft- och frånluftsvärmepumpar. Ibland kan valet bli knivigt. Hur ska man tänka?

– För mitt hus visade det sig att en luftvattenvärmepump var mer ekonomiskt gynnsam än att borra för bergvärme. Valet beror på flera olika faktorer, så det är värt att räkna på ordentligt innan man bestämmer sig, säger energieffektiviseringsexperten Roland Jonsson. 

Det finns för- och nackdelar med alla värmepumpar. Många väljer idag luftvatten, för att det är en förhållandevis enkel installation som ändå ger god komfort – särskilt i kombination med golvvärme. När det kommer till service senare är det oftast enklare med bergvärme. 

Läs också:
Roland Jonsson:  ”Effekttariffer är som fortkörningsböter”

– Vilken värmepump man väljer beror också på husets isolering och VVC från varmvattenledningar. Det påverkar hur effektiv värmepumpen blir – det som brukar anges i COP (coefficient of performance eller verkningsgrad), säger Roland Jonsson. 

Hör mer om Roland Jonssons knep och tips i VVS-podden: