Logga in

Trasig isolering på värmepump: ”Dåligt montage, ska vara kanal”

Publicerad
5 jan 2024, 08:55

Möss, fåglar, väder och vind som har sönder isoleringen kring anslutningen på värmepumpar är inte ovanligt. Lösningen på problemet är självklar för montören Johannes Sjödin, men hur skulle han gå till väga?

Text

I Facebookgruppen ”Värmepumpar och energieffektivisering” lade Björn Boborg ut denna bild på sin värmepump. ”Min gissning är att det kan vara UV-strålning, i kombination med fåglar som är nyfikna eller behöver material för att bygga bo”, säger Björn Boborg.

Mer bekymmer med värmepumpen:
Värmepumpen låter som en borrmaskin – ska jag byta oljan?

Lärdomar från Eva Rosqvists olycka vid ett jobb med en värmepump:
”Ta det lugnt – skit i klockan”

”Fåglar, sol, regn. Dåligt montage, ska vara kanal”, kommenterade Johannes Sjödin, från Stugun i Jämtland. Vid sidan av jobbet driver han Energikontroll Ragunda på deltid, som monterar och servar luftvärmepumpar. 

Efter att ha monterat och felsökt 20–30 pumpar om året händer det att han stöter på liknande fel.

– Det är väl ett problem faktiskt, men det handlar väl om installatören. Att de fuskar och inte använder de skydd som ska sitta på isoleringen, säger Johannes Sjödin.

Möss och fåglar är inte den enda orsaken till trasig isolering som på bilden. Om isoleringen exponeras för solljus och regn vittnar den sönder och blir ströd. För att undvika bekymmer som detta krävs därför ett kabelskydd av hårdare plast och kanalplast.

Läs också:
Metallremsor ska fördubbla effekten från värmepumpar – utan köldmedium

– Kanalen måste alltid vara med, det använder ju alla normala personer. Sen blir det alltid en halvmeter, tre decimeter precis vid maskinen där det inte går att sätta en kanal eftersom det är en böj. Där behöver man en mjuk sorts kabelskydd att trä på röret.