Logga in

”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

Publicerad
22 nov 2023, 09:13

Isolera oskyddade delar på värmepumpen inför vintern. Är det bra – eller kan det skada värmepumpen?  Energieffektiviseringsexperten Roland Jonsson svarar. 

Hemma hos Roland Jonsson:
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

Hemmafix:
Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

Är det en bra idé att isolera utedelen värmepumpen, som vissa gör?

– Absolut, jag har själv gjort det hemma i vårt hus. Man vill ju ha värmen inomhus och inte utanför huset. Och blir det strömavbrott fryser rören fort om de inte är isolerade. Däremot ska man inte ha ett skydd i form av exempelvis en låda runt värmepumpen eftersom det hindrar luftflödet och försämrar prestandan, säger han.

Varför är inte värmepumparna redan isolerade av tillverkarna?

– Lösningen måste anpassas på plats eftersom tillverkarna inte vet hur värmepumpen kommer att anslutas. Vid installationen krävs ofta komplettering med kopparrör. Det här med isolering är inget som den oinvigde känner till men det borde vara en självklarhet för installatörer att informera kunderna om. Detsamma gäller för värmeväxlare till solcellsanläggningar.

Robin Toneby listar:
Skadeexperterns udda tips för att undvika värmepumpstvister

I nätforumet Värmepumpsforum lyfts aspekten att isoleringen skulle kunna skada värmepumpen eftersom en högre relativ luftfuktighet i utedelen skulle kunna påverka elektronik och annat känsligt som sitter där.

Men Robin Toneby, skadereglerare på Värmevision, tror inte att värmepumpen tar skada. Däremot är han tveksam till effekten:

– Om isolering hade väsentlig påverkan så tror jag att tillverkarna hade lagt större vikt vid det. Det ligger ju i deras intresse att få upp värdena och det här skulle ju i så fall vara en enkel åtgärd, så jag är skeptisk, säger han.