Logga in

”Ett korrekt monterat inbyggnadsskåp läcker inte”

Publicerad
9 okt 2023, 06:00

Är de omdiskuterade fördelarskåpen på väg bort? Vissa vill förbjuda dem medan andra är säkra på att de kommer att finnas kvar i minst 20 år till. 

De borde inte få finnas eller har spelat ut sin roll. Så tycker en del tunga namn inom branschen om fördelarskåpen. Men alla håller inte med. Bengt Henricson är branschutvecklare på VVS-fabrikanternas råd och han är övertygad om att fördelarskåpen har en framtid. Han tar skåpen i försvar:

Lista:
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

Ny provningsmetod:
3 tuffare tester som ska göra fördelarskåpen säkrare

– Ett korrekt monterat inbyggnadsskåp läcker inte. Oavsett vilken lösning man väljer så kommer det att läcka om de är felaktigt monterade, säger han.

Redan 2019 visade läckagetester i labbmiljö hos Rise att det fanns risk för läckage i fördelarskåp med anledning av svårigheter att just montera dem helt korrekt. Det ledde fram till den nya provningsmetod som vi beskriver i en annan artikel där Säker Vattens experter går igenom hur den fungerar. Bengt Henricson är väl bekant med läckorna och kritiken som funnits, men han beskriver också en irritation hos branschorganisationens medlemmar.

– Inbyggnadsskåpen har fått ta stryk när det faktiskt många gånger varit en bristfällig installation som varit anledningen till läckage. Man har med vetskap om att det är svårt att få till det perfekt på en byggarbetsplats skärpt kraven. Man bör ge de här nya riktlinjerna och testerna en chans, säger han.

”Vi vill inte riktigt kännas vid att skåpen kan orsaka vattenskador.”

Henrik Mattsson, LK Systems

Björn Rydetorp är produktchef på Vatette och förespråkar deras V6-system för tappvattenfördelning. Han tror inte att nya provningsmetoder kommer att räcka. 

Björn Rydetorp. Foto: Sören Håkanlind

– Vi träffar väldigt många installatörer och byggare som haft problem med läckage från fördelarskåp. Den nya standarden höjer nivån på rörtätningarna och även tätheten på själva skåpet och dess anslutning mot tätskiktet. Men vi anser att det inte kommer att hjälpa eftersom principen med fördelarskåp i grunden är fel, säger han. 

– Det har funnits en övertro på att om man har alla kopplingspunkter i ett fördelarskåp minskar risken för läckage. Rent sannolikt blir det precis tvärtom. Det är säkrare att placera kopplingspunkterna utanför väggen i till exempel badrumskommoden, då hamnar ett läckage åp rätt sida tätskikten i ett rum med golvbrunn där man ofta vistas. 

Håller Bengt Henricson med om att det finns goda alternativ till fördelarskåpen numera?

Ett bra alternativ kan vara att samla kopplingarna under ett tvättställ vilket gör att de hamnar inne i våtrummet, men där tar de också plats och det kan begränsa urvalet av skåp. Fördelarskåpet korrekt installerat är en utmärkt lösning.

Henrik Mattsson är produktansvarig på LK Systems och ser fördelarskåpen som hjärtat i tappvattensystemet. Han tror inte att andra lösningar kommer att radera ut den typen av produkter och håller inte med om kritik som att skåpen är fula och skrymmande eller dyra. 

– Vi vill inte riktigt kännas vid att skåpen kan orsaka vattenskador. Vi ser inte det i vår statistik överhuvudtaget att det är någon förhöjd risk att använda skåp. Nu kommer dessutom en riktigt tuff provningsmetod som lanseras under nästa år och med de testerna så tror vi absolut att skåpen kommer att vara robusta, säger han och beskriver hur LK arbetar med produktutveckling vänd mot bostadsägarna.

– Vi är väldigt flexibla, man kan sätta skåpen på väggar och i tak. Vi har tagit fram en massa olika lucklösningar för att montera dem på olika platser. Historiskt sett har det varit vita plåtluckor men nu försöker vi göra diskreta luckor som heter hidden och som man kan måla eller till och med tapetsera på. På så vis smälter den in väldigt bra i den övriga miljön och vi tycker att det är en vettig lösning. 

”Branschen är inte så snabb i vändningarna så det tar nog lite längre tid än så. Men jag står fast vid det med en dåres envishet.”

Lars-Erik Larsson, filialchef på Assemblin VS i Lidköping, tycker bara det är problem med fördelarskåp

– Det har förekommit diskussioner om kostnaden för skåpen och vi ser tvärtom på det här, vi skulle nästan säga att de är billigare än alternativa lösningar om man ser till helheten och inte bara rörentreprenaden.

Det har gått många årtionden sedan slitsluckan som kan hittas på äldre inkaklade badkar kom och fördelarskåpen i sin nuvarande form etablerades så vitt branschexperterna själva kan säga runt millennieskiftet. Henrik Mattsson är övertygad om att skåpen kommer att finnas kvar i 20 år till.

En som inte håller med är Lars-Erik Larsson, filialchef på Assemblin VS i Lidköping med lång bakgrund som bland annat montör. För tre år sedan intervjuades han i VVS-Forum om att han vill förbjuda fördelarskåpen och förutspådde då att de skulle vara borta inom 5–10 år. Nu har är det två år kvar tills dess och han tror inte att skåpen hinner försvinna på så kort tid.

Min personliga åsikt är att skåpen och dosorna borde förbjudas, säger Lars-Erik Larsson, filialchef på Assemblin VS i Lidköping. Foto: Sören Håkanlind och Assemblin

– Branschen är inte så snabb i vändningarna så det tar nog lite längre tid än så. Men jag står fast vid det med en dåres envishet. Det är bara problem med dem, jag har inte träffat på någon kollega som tycker att de är bra, säger han.

Han tror inte att den nya provningsmetoden kommer att räcka för att få bort problemen.

– De gör de här testerna i labb men ute i verkligheten är det annorlunda, står man ute i minusgrader i smällkalla vintern och försöker få det fackmannamässigt utfört så är det inte lätt. 

Branschexperterna svarar:
Avråder Säker Vatten från fördelarskåp?

Även om det i nio fall av tio skulle vara montörens fel att skåpen orsakar läckor genom att installationen inte är hundraprocentigt utförd så menar Lars-Erik Larsson att produkten ändå är problemet. 

– Så länge man tillverkar en produkt som det är så pass stor risk att göra fel med som montör och där konsekvenserna är så stora så är det ingen bra produkt.