Logga in

”Det finns en risk att det blir svårt att få tag på fördelarskåp just då”

Publicerad
24 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
20 jun 2024

Hur kommer VVS-montörerna att märka skillnad när de uppdaterade branschreglerna för fördelarskåp börjar att gälla den 1 juli?

Den nya provmetoden kommer från att många fördelarskåp har haft läckage. För fem år sedan genomfördes ett test på fyra fabrikat i labbmiljö. Resultatet visade att det finns en uppenbar risk för läckage vid rörgenomföringarna och sedan dess har arbetet med att ta fram nya krav pågått.

Läs också:
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

Läs också:
5 sätt att få fördelarskåpet vattenskadesäkert

Tre fabrikat är i princip färdiga som typgodkända enligt de nya reglerna 1 juli och ytterligare två väntas få klartecken under hösten. Före vintern väntas det alltså finnas fem fabrikat på marknaden som uppfyller de nya kraven. 

– Det finns en övergångsperiod som innebär att om du har påbörjat åtgärder eller projektering före den 1 juli kan du använda de gamla skåpen. Det betyder rent krasst att det kommer att ta ett tag innan det här slår igenom fullt ut, säger Pierre Lundborg, utvecklingsansvarig på Säker Vatten.

Läs också:
Fördelarskåp: Fyra viktiga förändringar i de nya branschreglerna

Installatörsfirmor kan också påverkas genom vad som ligger på hyllorna under den första tiden. 

– Har man en privatkund eller andra mindre projekt som beställs precis i början av juli så är det inte säkert att produkten finns på hyllan hos grossisten. Det kan finnas en liten risk att det blir svårt att få tag på skåp just då. Men det här är ju i mitt i sommaren så vi håller tummarna för att det löser sig, säger Pierre Lundborg.