Logga in

Fördelarskåp: Fyra viktiga förändringar i de nya branschreglerna

Publicerad
24 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
23 jun 2024

Snart börjar de uppdaterade branschreglerna för fördelarskåp att gälla. Här listar vi de nya kraven.

Fördelarskåpen ska bli mer robusta med en ny provmetod som är resultatet av flera års utveckling. Den första juli börjar branschreglerna Säker Vatten-installation 2021:2 gälla. Det efter att flera fördelarskåp provats och godkänts för användning enligt den nya provmetoden Här är fyra förändringar: 

Läs också:
”Det finns en risk att det blir svårt att få tag på fördelarskåp just då”

1. Nytt typgodkännande.

– Vi ändrar kraven för hur ett fördelarskåp är typgodkänt. Det här kravet är en utveckling av NT VVS 129 och gäller fördelarskåp och motsvarande, vilket i praktiken är prefabricerade fördelarskåp och schaktbottnar, säger Pierre Lundborg, utvecklingsansvarig på Säker Vatten. 

– Skillnaden är att botten i skåpet ska vara provad för vattentäthet på ett annat sätt än tidigare och samtidigt säkerställs att botten håller för 50 grader i 50 år.

2. Tuffare slitagetester.

Skåpen utsätts i den nya provmetoden också för hårdare belastning genom att pressas i sidled efter att rör monterats in i botten. Den hårdare påfrestningen på dem syftar till att de som kommer ut till försäljning ska vara tåligare än tidigare.

3. Ingen golvbrunn.

En annan teknisk förändring är ett borttaget krav på golvbrunn i det rum där läckageindikering från ett vattenmätarskåp mynnar ut. 

– Vi har samordnat oss med Svenskt Vatten och ändringen sker i deras skrift P125. Det betyder att kravet på läckageindikeringen från ett vattenmätarskåp blir likställt med en vattenmätare, då ställs kravet på samma sätt med vattenmätare oavsett om den sitter i ett skåp eller inte, säger Pierre Lundborg. 

4. Slopat monteringsmått.

Hur kommer VVS-montörerna att märka skillnad när de uppdaterade branschreglerna börjar att gälla den 1 juli? Ganska tydligt i och med att ett krav på montering försvinner. 

Läs också:
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

Läs också:
5 sätt att få fördelarskåpet vattenskadesäkert

– Branschreglerna kravställer inte längre att skåpets botten ska vara monterad 500 millimeter över golvet. Det öppnar för att man kan sätta dem lägre igen. Det finns inget mått alls i våra krav, vi hänvisar till monteringsanvisningen. Tillverkaren kan ju ha satt ett annat mått, säger Pierre Lundborg.