Fördelarskåp 50 cm upp? ”Det har varit en del gny om det”
Vilka regler gäller egentligen för rörschakt, fördelarskåp och isolering? Du missar väl inte uppdateringarna i Teknikhandbok VVS? Hans Söderström, expert hos Installatörsföretagen, ger oss hela listan på nyheter.
Nya regler för fördelarskåp, uppdatering av branschstandarden för teknisk isolering och råd om hur man ska sköta sitt värmesystem. Det är några delar att hålla koll på i nya Teknikhandbok VVS 2025.
”Sammanfattningsvis blir det mer fokus på projektering, kontroll, förvaltning och att instruktioner följs.”
Hans Söderström, Installatörsföretagen
Mer från mässan:
”Den som alltid har 15-ledning fram till radiator får kanske tänka om”
Läs också:
Elektronisk blandare fixar rätt temperatur i duschen
– Tidigare fanns regeln att fördelarskåp skulle sitta minst 50 centimeter upp från golvet. Det har varit en del gny om det. Därför accepteras nu att typgodkända skåp som är testade placeras även på andra mått, säger Hans Söderström, expert hos Installatörsföretagen, i VVS-podden live från VVS-mässan i Kista.
Utöver nya regler för fördelarskåp är detta nytt i handboken:
1 Uppdateringar gällande rörschakt
Allt om rörschakt finns nu samlat på samma ställe i boken, vilket är tänkt att underlätta för installatören.
2 Uppdaterat isoleringskapitel
Teknikhandboken innehåller också en uppdatering av branschstandarden för teknisk isolering.
– Det handlar främst om förtydliganden kring hur man ska räkna. Tidigare valdes isolering ofta utifrån olika serier. Nu ska man i stället beräkna isolerförmåga. Bland annat finns förslag på tjocklekar för olika temperaturintervall, säger Hans Söderström.
3 Bygglagstiftning och verifierade branschrekommendationer
Nya BBR, som börjar gälla 1 juli, innebär en del nytt ansvar. Bland annat kommer nya krav från Säker Vatten gällande tappvatten.
De flesta förändringarna kommer dock att ske 2026, eftersom införandet av de nya byggreglerna görs under en övergångsperiod på ett år. Nästa år blir det till exempel tillåtet med 100-gradigt vatten i köksblandare, via så kallade Quoockers som tidigare varit förbjudna i Sverige.
– Sammanfattningsvis blir det mer fokus på projektering, kontroll, förvaltning och att instruktioner följs, säger Hans Söderström.
4 Uppdateringar avseende miljö- och avfallsområdet
Läs mer här:
”VVS-installatörer måste ta mer ansvar för avfall”
5 Hur man ska sköta sitt värmesystem
Den nya handboken innehåller också råd om hur man ska sköta sitt värmesystem. Det har visat sig att även större fastighetsägare har dålig koll på vätskorna som cirkulerar i systemen. Man kan tro att det räcker att fylla på vatten då och då, men så är det inte enligt Hans Söderström.
– Det är vanligt att dricksvatten innehåller grönt från naturen på våren. Om det kommer in i rörsystemen kan det leda till påväxt och korrosion. Därför är det viktigt att ha koll på vad man har fyllt i och ta vattenprover. Om man tömmer ska systemet spolas rent ordentligt, säger han.
Läs också:
Val av värmepump: ”Det är värt att räkna på ordentligt”
6 Kompletta tabeller och regler
Handboken är även uppdaterad med nya omräkningstabeller. Den innehåller också kompletta branschregler Säker Vatteninstallation 2021:2
Hör hela samtalet i VVS-podden:
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen