Logga in

Fördelarskåpen delar branschen i två läger

Publicerad
6 dec 2023, 09:13

Är du team fördelarskåp eller tillhör du motståndarlaget? Det är något med fördelarskåp som rör upp känslor. Frågan är hur skåpens framtid ser ut.

En del placerar man lätt in i ena ringhörnan, de som företräder tillverkare av fördelarskåp eller av alternativa produkter. Men även andra tar tydlig ställning. Som Lars-Erik Larsson, filialchef på Assemblin VS i Lidköping som redan för tre år sedan dödförklarade fördelarskåpen. De är borta inom tre år, menade han. I dag säger han: ”Branschen är inte så snabb i vändningarna så det tar nog lite längre tid än så. Men jag står fast vid det med en dåres envishet. Det är bara problem med dem, jag har inte träffat på någon kollega som tycker att de är bra.”

Läs också den hårda kritiken
”Fördelarskåpen borde förbjudas”

Läs också:
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

”Ett korrekt monterat inbyggnadsskåp läcker inte. Oavsett vilken lösning man väljer så kommer det att läcka om de är felaktigt monterade”, säger Bengt Henricsson, branschutvecklare VVS hos VVS-fabrikanterna.

Säker Vatten har pekat på att det finns risker med fördelarskåp och tycker att man ska använda en annan lösning om man kan.

Det finns fördelar, som att det är en prefabricering, som spar tid i monteringen. Läckage kan också upptäckas snabbt eftersom vattnet leds ut på ett golv med golvbrunn.

Läs också:
Avråder Säker Vatten från fördelarskåp?

På minussidan hamnar att de kan vara svårplacerade och skrymmande. Det är att föredra att låta rören komma in från sidan eller ovanifrån men oftast kommer rören in underifrån. Då är det svårt att få in dem i skåpet så att de sluter tätt och utan att de spänner mot genomföringen vilket leder till risk för läckage. 

Fördelarskåpen kommer att utsättas för tuffare tester i framtiden, men oavsett hur höga krav man ställer på skåpen är monteringen A och O och nya regler ska göra det svårare att montera fel. Det är bra.

Läs också:
3 tuffare tester som ska göra fördelarskåpen säkrare

Det verkar nog trots allt som om fördelarskåpen har en framtid – till somligas förtret och andras lycka.