Logga in

3 tuffare tester som ska göra fördelarskåpen säkrare

Publicerad
9 okt 2023, 06:00
| Uppdaterad
12 okt 2023

Flera års arbete för att göra fördelarskåpen säkrare slår igenom fullt ut nästa sommar. Då är den nya provningsmetoden etablerad. Här är några av de stora grejerna med den.

– SP-metoden gör att fördelarskåpet blir mer robust och komplett. Det ska klara att monteras under de förhållanden som är på en byggarbetsplats. Det gäller även för tappvatten och värme. Man har kompletterat testningen och provar även för släta rör, inte bara för skyddsrör, säger Fredrik Runius, teknikutvecklare på Säker Vatten.

i samma artikelserie
”Ett korrekt monterat inbyggnadsskåp läcker inte”

har du koll på dessa?
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

Branschen i form av Säker Vatten, tillverkare, försäkringsbolag och Rise har sedan 2019 jobbat ihop i det som nu alltså blir SP-metod 5676 för provning av inbyggnadsskåp.

– En av de stora grejerna här är att genomföringarna som är gjorda av någon typ av gummi, där har man nu ställt krav på att det ska klara åldringstestet på 50 år.

Och produkterna ska utsättas för tuffare påfrestningar innan de kommer ut på marknaden för att minska risken för vattenläckage. Här är några av de förändringar som görs:

1. Skåpets placering flyttas under testet

– Det som varit problem tidigare är att rören rör sig i sidled. Med den nya metoden flyttas skåpets placering under testet. Man börjar med att sätta dem rakt och efter en viss tid så flyttar man skåpet i sidled 160 millimeter för att det ska bli en påfrestning på genomföringen, säger Martin Brunnkvist, teknikansvarig på Säker Vatten.

2. Dubbla vattenpåfyllningar

Tätheten mellan inbyggnadsskåpet och de anslutande skyddsrören ska provas. Först monteras rören med rakt genomlopp innan vatten fylls på i skåpbotten. Sedan får det ligga så i 15 minuter och inget synligt läckage får då uppstå på utsidan. Sedan förskjuts regeln 160 millimeter åt sidan utan att klamrarna tas bort. Den som utför testet ska kontrollera att tätningen fortfarande sitter åt ordentligt om skyddsröret. Sedan fylls det på med vatten igen och det får vara kvar i en timme med kravet att tätningen ska sitta kvar i samma läge efter förskjutningen och att det inte får uppstå något synligt läckage på utsidan av skåpet under provningstiden.

”Det är viktigt att verkligen sätta de här paraplyerna så att eventuella läckor leds till skåpbotten direkt.”

martin brunnkvist

3. Paraplyfunktionen förtydligas

Skyddsrörsparaply.

En annan del av det nya sättet att testa skåpen som Säker Vatten ser som viktigt är paraplyfunktionen. 

– Om du har ett fördelarrör inne i skåpet och det börjar läcka i en koppling inne i fördelaren så söker sig läckaget efter röret och rinner ned. Förut fanns en risk för att det skulle rinna ned längs skyddsröret och ut någon annanstans. Nu har man ett paraply vid röret, så skulle det läcka så rinner det ned i skåpbotten och läckaget blir snabbare synligt. Det är värt att poängtera att montörer bör vara observanta och verkligen montera de här paraplyerna, säger Fredrik Runius. 

Paraplyfunktionen är inte ny men SP-metod 5676 förtydligar den. Testet ska utföras på tre paraplyer till varje dimension av mediarör som är aktuella och med skyddsrör som är cirka 3 decimeter långa. Mediaröret ska finnas i skyddsröret vid provningen. Sedan ska en droppe vatten per sekund hällas längs utsidan av mediaröret ovanför paraplyet under en timme. Efteråt får det inte finnas något synligt läckage genom skyddsröret på undersidan av inbyggnadsskåpet. 

– Det är många som har missat det, för kraven har funnits sedan 2021 men de har varit lite luddigt formulerade tidigare. Det är viktigt att verkligen sätta de här paraplyerna så att eventuella läckor leds till skåpbotten direkt, säger Martin Brunnkvist.

Läs också:
Avråder Säker Vatten från fördelarskåp?

Sättet att utsätta skåpen, samt prefabricerade schaktbottnar, för påfrestningar innan de släpps ut på marknaden har lanserats för tillverkarna och gäller fullt ut från sommaren 2024. Då ska alla nya projekt som startas ha skåp som testats enligt den nya metoden. Säker Vattens experter räknar med att vattenskadorna från fördelarskåp kommer att minska framöver.

– Vi har jobbat gemensamt under flera år och kommit fram till den här metoden. Det här är ett bra exempel på samverkansprojekt i branschen, säger Fredrik Runius.