Logga in

Avråder Säker Vatten från fördelarskåp?

Publicerad
8 maj 2024, 08:17

Jag har hört att vissa vill se ett förbud mot fördelarskåp på grund av läckageproblem. Vilken inställning har Säker Vatten?

Text

Filialchefen:
”Fördelarskåpen borde förbjudas”

Falsk trygghet:
De vattentäta skåpen läcker

Fråga: Det har höjts en del kritik mot fördelarskåp, vissa har till och med velat se ett förbud, på grund av risken för läckage. Vad säger ni på Säker Vatten om skåpen?

Svar: Det har förekommit kritik då och då under åren på grund av att  fördelarskåp som inte är korrekt monterade kan läcka och att de då ger en falsk trygghet. Det finns ingen statistik på hur vanligt det är men vi på Säker Vatten får allt mer samtal om problemet.

Läs också:
Nu kommer provmetoden som ska stoppa läckorna i fördelarskåpen

På frågan som du ställer brukar jag svara att om det finns andra lösningar så ska man överväga dem och inte bara installera fördelarskåp på slentrian. Förutom att det kan bli stora problem om de inte är korrekt installerade är det inte alltid upplevs så estetiskt tilltalande med den lucka som man får på väggen vid en fördelarskåpinstallation. Alternativ till fördelarskåp kan vara utanpåliggande fördelare eller fördelare ovan undertak med en dränerande taklucka.

Martin Brunnkvist, Säker Vatten