Logga in

Hur kan jag skydda värmepumpen vid översvämning?

Publicerad
23 aug 2023, 08:10

Jag skulle vilja säkra min värmepump som står i källaren, nu när skyfallen rasar.
Vad är viktigast att tänka på? Värmepumpsexperten Robin Toneby svarar.

Text

Hemmabyggt skydd:
Fotbollen får viktig roll i översvämningarna

Läs också:
Skadeexperterns udda tips för att undvika värmepumpstvister

Fråga: Hur kan jag skydda värmepumpen om det skulle bli översvämning i källaren?

Svar: Det viktigaste är att hindra vattenflöden från att ta sig in i huset, det vill säga till stor del  handlar det om att skydda själva huset mot inträngande vatten.

Åtgärder kan vara att installera backventil till avloppet och sätta för ventiler och andra hål där vattnet kan tränga in i samband med översvämning.

Saknas det backventil på avloppet kan man täcka över det med en sandsäck eller en  gummimatta kompletterad med exempelvis en stötta från taket som trycker ner och håller kvar gummimattan. Det går såklart att göra en barriär med sandsäckar runt värmepumpen som extra säkerhet.

Märker man att en översvämning redan håller på att ske bör ska man stänga av eltillförseln till värmepumpen. Då går den normalt inte sönder. Den ska sedan inte sättas igång innan man torkat ur den ordentligt – det rör sig om många dagars uttorkning.

Nedre delarna på en värmepump är i de flesta fall rätt okänsliga för lite vatten. Elektroniken är relativt skyddad. Kylmoduler är också skyddade mot inträngande vatten.

I de allra flesta fall går inte hela värmepumpen sönder vid översvämning. Skulle det uppstå skador och en tekniker bedömer att hela anläggningen behöver bytas rekommenderar jag verkligen att man först kollar om försäkringsbolaget godkänner den bedömningen och behåller anläggningen för en eventuell besiktning.

Läs också:
Rättviks VVS räddar värmepumpar undan översvämningen

Att ha en dränkpump hemma är också en utmärkt idé. Det är viktigt att det går att koppla in den i ett torrt eluttag.