Logga in

Rättviks VVS räddar värmepumpar undan översvämningen

Publicerad
11 aug 2023, 05:38

45 millimeter på 60 minuter är ett regnrekord för Rättvik och förödelsen är stor. Rättviks VVS har redan fått mer jobb.

Vägar är förstörda vägar och vatten har tagit med sig marken då det forsat  genom trädgårdar. Folk har fått flytta ut ur sina hus. Bussar körde fast i lervällingen, på vägar som delats i två delar och på ett frenetiskt pumpande av vatten ur källare.

Påfrestande skyfall:
”Backventiler blir framtidens krav”

Branschlösningar (För prenumeranter):
Här är VVS-tjänsterna som kan minska skyfallsskadorna på husen

Inget är sig likt i den annars så idylliska lilla dalakommunen vid Siljan.

Ulf Back berättar att ovädret Hans även ger Rättviks VVS mer jobb. Arbetet är inte helt riskfritt, om elen är påslagen i en översvämmad källare så är det direkt livsfarligt att gå in där.

– När källarna har blivit översvämmade så är det ju pannornas och värmepumparnas elektronik som tar stryk. På ett ställe hade till och med en varmvattenberedare ryckts loss från väggen av en lerflod i källaren. Annars är det nog mest markfirmor som har fullt upp nu men, det kommer säkert mera grejer vartefter, säger.

Själv bor han i en by på en höjd utanför Rättvik, så Ulf Back är inte personligen drabbad.

– Än så länge är det bara ett fåtal som hört av sig för att rädda sina installationer i översvämmade källare, men det kommer mer framöver, tror Ulf Back, inte minst försäkringsuppdrag.

Tekniska anpassningar:
Här rustas husen för att palla extremväder

Bland det knepigaste hittills som Rättviks VVS tagit hand om efter ovädret Hans härjningar var en gammal vedpanna. Den var helt dränkt i vatten, elektroniken var utslagen och kretskortet gick inte att få tag i, men VVS-montörerna på Rättviks VVS lyckades göra den funktionsduglig igen.

Rättviks VVS har också en liten grävmaskin, som sannolikt kommer att gå för högtryck den närmaste tiden.