Logga in

Skadeexperterns udda tips för att undvika värmepumpstvister

Publicerad
21 feb 2023, 09:10

Han har bästa tipset för att slippa tvister, pratar om framledningstemperaturen och om att stänga av elpatronen – och avslöjar vad som oftast blir fel vid installationer. VVS-podden gästas av skadeexperten Robin Toneby.

Robin Toneby jobbar som skadereglerare och har skrivit en uppmärksammad rapport om värmepumpar åt Folksam. Han har bidragit till att reda ut begreppen i valet mellan olika värmepumpar i en tidigare artikel. 

Vi reder ut valen:
Se vilken värmepump som lönar sig bäst

I VVS-podden får han frågan om vilket märke man ska välja.

– Produkterna är ofta väldigt lika, därför skulle jag som montör titta på vilken typ av samarbete jag kan ha med fabrikanten. Kan jag få bra pris på inköp och så vidare.

Läs också om när Natalia Strandberg snackar värmepumpar
”Tänk på var utedelen placeras”

Som andra påtalat så har han sett fler skador i år orsakade av avstängda elpatronen och stämmer in i råden från branschen:

– Man ska inte stänga av elpatronen, den är viktig och kan hjälpa till att avfrosta till exempel.

Läs också om när andra avrått:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Hur undviker man då tvister? Robin Toneby har ett udda tips:

– Se till att göra snygga installationer. Där man har infekterade tvister är det ofta en sladd som hänger löst eller ett rör som är snett. Det gör att man stör sig på den anläggningen och letar fel som visserligen finns, men snygga installationer är ett hett tips.

Läs också en tidigare artikel:
Vilken värmepump ska man välja?

Han lyfter också framledningstemperaturen:

– Tillverkarna pratar om värmefaktor men tittar man på hela huset och kan få ner framledningstemperaturen är det där man kan spara energi. Det kanske är en radiator i ett av rummen som är alldeles för liten – byt ut den så får du ner framledningstemperaturen fem grader och kan spara stora pengar.

Läs också en annan artikel där detta diskuterades
VVS-experten: ”Tänk på framledningstemperaturen”

Han ser många typer av skador och en som blir allt vanligare:

– Det är ett ökande problem med vattenkvaliteter. En del reningsverk har förändrat reningsmetoder och pumpar känsligare för smuts. Tar man vattenprov på inkommande vatten och i värmesystem kan man undvika det.

I VVS-podden avslöjar han även vad som är vanligaste bommen av installatörer.

Lyssna på hela avsnittet här: