Logga in

Då kan backventiler orsaka vattenskador

Publicerad
2 apr 2024, 07:42

Bristen på kunskap om hur backventiler ska hanteras kan leda till stopp och vattenskador inifrån huset. ”Det är inte helt ovanligt”, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring som ringar in några risker.

VVS-teknikexperten:
Kombiavlopp och 8 andra saker att ha koll på om backventiler

Experten svarar:
Får grannen ta smällen om jag installerar backventil?

En backventil kan hindra att vatten tränger in i villakällaren via golvbrunnen och andra avloppsenheter, som WC, vid kraftiga skyfall och överbelastade VA-nät.

Men kunskapen om hur man underhåller backventiler är låg i Sverige och det kan i värsta fall ge motsatt effekt, att man orsakar en vattenskada inifrån genom att täppa till flödet, förklarar Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.

– Bristen på kunskap beror troligtvis att backventiler fortfarande är ganska ovanliga i Sverige jämfört med vissa andra europeiska länder som Tyskland och Nederländerna där backventiler i vissa fall är ett krav, säger han.

Glömmer man att rensa och underhålla backventilerna kan det leda till stopp och vattenskador av det egna avloppsvattnet inifrån.

– Flera försäkringsbolag har sagt att det inte är helt ovanligt att man missar det. Även om den som installerar backventilen sköter den bra är det inte säkert att den kunskapen vidareförmedlas om huset säljs vidare till någon annan, säger Staffan Moberg.

Är det tveksamt att råda villaägare att installera backventiler som baktryckskydd?

– Nej, är man drabbad är det bra att göra det, men man måste ju titta på situationen, var  den ska sitta och vilken funktion den ska ha.

De enklare backventilerna kan vara ett alternativ för enklare lokaler, som lager, menar han. Men i fastigheter som exempelvis en villa, där man inte vill eller kan avstå från att spola i kranar och wc under flera dagar om det är fullt i VA-nätet, behövs någon form av pumpsystem och då handlar det om en betydligt dyrare investering än ett par tusenlappar.

– Den modellen av backventil installeras vanligtvis på utsidan där det ska grävas. Då klarar man sig nog inte under 50 000 kronor och det är troligtvis mer åt det dubbla, säger han.

Staffan Moberg berättar om en betydligt enklare lösning, som han hört om, och som kan funka den som bara vill man bara hindra vatten från att tränga in genom golvbrunnen i källaren när det är risk för kraftiga skyfall, och som VVS-Forum tidigare skrivit om (länk nedan.)

Hemmafix:
Fotbollen får viktig roll i översvämningarna

– Man tar en fotboll som man trycker ner i avloppsbrunnen i opumpat skick. När man har fått ner den pumpar man upp den så att  brunnen  täpps igen. Den här lösningen ger nog ingen premierabatt men man kan ju kanske slippa obehaget av att få in vatten utifrån.