Logga in

Rådet: Energibesparingen tjänas in – om 1000 år

Publicerad
26 jan 2023, 06:00
| Uppdaterad
25 jan 2023

Sju kronor i besparing per år med en återbetalningstid på 1000 år. Det förslaget fick Cecilia Kvarnström i Eons energianalys för villan. ”Underbart, men det är osannolikt att huset står kvar då”, säger hon.

Cecilia Kvarnström nappade på erbjudandet om en kostnadsfri energianalys från Eon.
När resultatet kom tyckte hon att det var så roligt att hon delade det på Facebook i en grupp för solcellsintresserade. Rådet – mer isolering –  skulle ge en besparing på sju kronor per år.

Läs också:
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

Läs också:
Roland Jonssons sex bästa lösningar för att spara el i villan

Cecilia Kvarnström. Foto privat.

Vad tänkte du när du såg resultatet?

– Jag blev nästan glad. Jag skrattar åt det fortfarande – särskilt de 1000 åren i återbetalningstid. Vi bor i ett gediget hus men det är osannolikt att det står kvar då. Inget ont om Eon, alla program har barnsjukdomar, men jag ville ändå dela med mig av det här för att det är så roligt.

Varför gjorde du analysen?

– Vi bor i ett stort hus och vill gärna leva så medvetet och energieffektivt som möjligt, Vi har installerat bergvärme, solpaneler, bytt ut ytterdörrar och fönster men jag tänkte att det borde finnas mer som vi kan göra, Fast jag trodde ju  inte att vi skulle kunna spara de summor som nämns i erbjudandet, 10 000–20 000 kronor per år.

Läs också:
”För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna”

Kommer ni att följa Eons råd?

– Nej. Eons råd var att vi skulle ha mer isolering på vinden men jag hade råkat uppge tunnare isolering än vad vi faktiskt har i underlaget, så den besparingen skulle bli mindre än sju kronor per år. Men vi har lite andra tankar om vad vi kan göra. Installera en pelletskamin exempelvis.

Rekommenderade artiklar

”Man blir ju ledsen, men det är tyvärr så här verkligheten ser ut”

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Vad betyder NNE-kraven för byggindustrin?

NORDBYGG 2016. Seminariet ägde rum i Saint-Gobains monter och i panelen medverkade, förutom personer från Saint-Gobain och byggindustrin, även representanter för installationsbranschen, Magnus Everitt, branschexpert från Installatörsföretagen och Anneli Kouthoofd, vd på Isoleringsfirmornas Förening. 

Rejlers energisparar åt Mariestad

Rejlers Energiprojekt ska genomföra de två första projekten för energieffektivisering i Mariestads kommun. Uppdraget omfattar byte av ventilationssystem, uppgradering av styrsystem, byte av fönster, tilläggsisolering och energioptimering. Ordervärdet är 12 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. 

”Svenska byggregler bryter mot EU-direktiv”

Svenska staten bryter sannolikt mot EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda. Byggreglerna kan dessutom leda till ökad klimatpåverkan. Energikraven bör förbättras. Det skriver tio energi- och miljöexperter i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Energismartaste fotbollsklubben ska utses

Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

För prenumeranter

Så funkar spillvärmeväxlaren Recycling Pipe

”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”

Isoleraren bytte till elbil – sparar 10 000 kr per månad