Logga in

Energismartaste fotbollsklubben ska utses

Publicerad
8 nov 2014, 10:12

Färila IF, Fårösunds GoIK, Latorps IF och Sjömarkens IF är för sina respektive energisparprojekt nominerade till Energipriset 2014. Priset, som delas ut för andra året i rad, går till landets energismartaste fotbollsförening och syftar till att belöna engagemang för ökad energieffektivisering. Priset delas ut i samband med Fotbollsgalan den 10 november, uppger Svenska Fotbollsförbundet och energibolaget Eon i ett gemensamt pressmeddelande.

Energikostnader är den största utgiftsposten för de fotbollsföreningar som äger och driver en egen anläggning. Med Energipriset vill Svenska Fotbollförbundet och Eon öka medvetenheten kring värdet av att spara energi och hjälpa landets fotbollsföreningar att bli mer energieffektiva. Den fotbollsförening som arbetat smartast belönas med 15 000 kronor och utses bland de 345 projekt som delfinansierats av Energifonden*.

– Alla finalister har genomfört bra projekt och är både förebilder och inspiratörer. Smartare energianvändning är inte bara en vinst för klubbkassan och miljön utan flera föreningar vittnar också om att den sociala samvaron stärks när de satsar framåt, säger Ronni Lundkvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

– Energieffektivisering är viktig för föreningarnas ekonomi och vår gemensamma miljö. Med Energipriset riktar vi extra strålkastarljus på de föreningar som engagerar sig i energifrågan för att de ska få mer resurser över till sin verksamhet. Årets finalister är alla riktigt starka kandidater, säger Camilla Rubin, tf Sponsor Manager på Eon.

 Fyra föreningar är nominerade till att vinna Energipriset 2014:

  1. Färila IF, Hälsinglands FF: Klubben har installerat en jordvärmeanläggning, tidsstyrd belysning, ökat isoleringen och monterat in treglasfönster i ett nytt klubbhus som ersatte det gamla som totalförstördes i en brand 2010.
  2. Fårösunds GoIK, Gotlands FF: Projektet innebar investering i en ny värmeanläggning som bygger på solvärme, byte av direktverkande elelement mot luftvärmeaggregat och begräsningar i vattenförbrukning och belysning. Projektet har minskat klubbens energianvändning med 40 procent.
  3. Latorps IF, Örebros FF: Projektet omfattar renovering av omklädningsrum och byte av varmvattenberedare. Klubben har bytt ut fönster och dörrar har bytts ut mot tätare och mer energivänliga, energieffektiva duschar har installerats, likaså energisnålare belysningsarmatur och ett mer driftsäkert elskåp. Klubben har sparat 5 000 kronor per år.
  4. Sjömarkens IF, Västergötlands FF: Klubben har installerat rörelsekännare i omklädningsrum, korridorer och toaletter. De har även bytt ut sin gamla tvättmaskin och köpt in två nya torktumlare. Energiprojektet har sänkt klubbens energianvändning med 71 procent.

* Eon och Svenska Fotbollförbundet står tillsammans bakom Energifonden. Det ekonomiska bidraget från fonden syftar till att uppmuntra investeringar som hjälper fotbollsföreningarna till att minska sina energikostnader.

Alla klubbar som äger eller driver egna fotbollsanläggningar kan söka bidrag ur fonden. Hur mycket pengar klubbarna får beror på vilken typ av energieffektiviserande åtgärd de söker ekonomiskt stöd för. Sedan starten 2011 har fonden delat ut strax över sju miljoner kronor till totalt 346 fotbollsföreningar över hela landet.