Logga in

Nytt sätt att täta läckande kanaler: ”Stort intresse bland fastighetsägare i hela Mälardalen”

Publicerad
27 jan 2023, 06:03
| Uppdaterad
27 sep 2023

Conduct Air är en av pionjärerna i Sverige med ett nytt sätt att täta läckande ventilationskanaler. Resultaten visar bättre ventilation – och på köpet rejält minskad elanvändning.

I en bara fyra år gammal bostadsrättsförening i Huddinge tätades de läckande ventilationskanalerna med Aeroseal av företaget Conduct Air förra året. De boende kunde vara kvar i lägen­heterna under arbetet.

Mer om Aeroseal:
Läckande kanaler tätas snabbt med ny metod

Läs också:
”För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna”

Kanalen tätades från insidan av ett vattenbaserat tätningsmedel som omvandlas till gasform med uppvärmd tryckluft. Kanalens volym minskar inte. Utrustningen känner av var det läcker och tätar bara där.

Ett år efter projektet i Huddinge fick Conduct Air ett stort uppdrag i Alby centrum som ägs av allmännyttiga Botkyrkabyggen. Nyligen byttes ventilationsaggregaten ut i det 50 år gamla köpcentrumet.

Jocke Lindberg. Foto: Daniel Roos

– Men man missade att kanalerna läckte som såll. Vi har haft folk där i flera månader och tätat tilluftskanaler. Det är tre, fyra gånger större än jobbet i Huddinge och vårt hittills största, säger Jocke Lindberg, vd och del­ägare i operatörsföretaget Conduct Air som arbetar med Aeroseal i Sverige utanför Skåne.

Omedelbart efter kanaltätningen i Alby centrum minskade elförbrukningen för de nya ventilationsaggregaten kraftigt.

– Det primära anledningen till uppdraget var att lösa ett ventilationsproblem, att luften inte kom ut där den skulle. Men för varje fläkt som vi har tätat tilluftskanaler till har elförbrukningen minskat med 30–35 procent. Vi hoppas på en fortsättning med att täta frånluftskanalerna där i år, säger Jocke Lindberg.

Med Aeroseal går det att uppgradera ventilationssystemet till valfri täthetsklass.

Ulf Johnson. Foto: Daniel Roos

– Fastighetsägaren kanske byter hyresgäst eller inriktning på lokalen. Från att ha varit en skobutik ska det kanske bli sjukvårdsverksamhet i samma lokal, säger Ulf Johnson, vd för Nordiska Skorstensprodukter, som är distributör och partner för Aeroseal i Sverige.

Omnino är operatörsföretag i södra Sverige och har under det senaste året ökat att antalet tekniker som arbetar med Aeroseal från fyra till tio. Det är ännu Omninos tekniker som utför jobben åt Conduct Air.

Läs också:
”Inte ett reellt alternativ till plåtkanaler”

– Så småningom kommer Conduct Air att ha egna tekniker för intresset är stort bland fastighetsägare i hela Mälardalen och problemen med läckande kanaler finns i hela Sverige, säger Jocke Lindberg.