Logga in

”Inte ett reellt alternativ till plåtkanaler”

Publicerad
28 sep 2022, 06:04

Montörer som skär sig på spirorör får ofta svåra skador på fingrar och händer. Det finns en lösning – men som lever i skymundan. Experten förklarar varför.

VVS-Forum berättade nyligen om problemet med svåra skärskador från spirorör i plåt, som drabbar många ventilationsmontörer.

Andra skadan på ett år för Emil:
“Röret skär genom handsken som en kniv”

Så kan vibrationsskadorna minska:
”Det är enorm skillnad på gamla och nya verktyg”

I samband med artikeln lyftes frågan: Varför jobbar inte fler med plaströr?

Vi bollade den vidare till Svensk Ventilations teknikexpert Andreas Martinsson som reder ut fördelar och nackdelar med ventilationssystem i plast.

Andreas Martinsson svarar: Det finns ett antal olika ventilationssystem i plast ute på marknaden, och de finns i sin tur med lite olika konfigurationer. Det är inte helt ovanligt att man ser sådana här system i småhus i till exempel Benelux/DACH-länderna (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Ofta är tanken att man använder en kanal till ett till- eller frånluftsdon då det är svårt att göra avgreningar med dessa, samt att de ofta är för små i dimensioner för att klara av mer luft än ett till/frånluftsdon.

De är nästan alltid enbart för enfamiljshus på grund av storleken och just eftersom de är av  plast så klarar de inte av ett brandscenario. Vid genombrott av en brandscellsgräns behöver man då tillfälligt byta till en kanal som är godkänd att använda här.

De stora fördelarna med plastsystem är:

  • Smidigt med små dimensioner som är enkelt att dra i hus.
  • En kanal till varje don underlättar injustering.

 Nackdelarna är:

  • Små dimensioner med potentiellt relativt stora tryckfall.
  • Klarar ingen brandbelastning, därmed kan de endast användas i enfamiljshus i sin helhet.
  • En kanal till varje don, vilket så klart är nackdel när man har ett rum man vill få in mer luft i då blir det flera kanaler dit.
  • Svårt med rensning och rengöring av dessa små kanaler, just på grund av storleken. 

Montören om stambyten som väsnas:
”Folk är jättedåliga på att använda hörselskydd, det är katastrofalt”

Sammanfattningsvis är min bild att dessa plastsystemen inte är ett reellt alternativ till plåtkanaler i de flesta byggnader. Möjligen som ett alternativ i småhus, säger han.