Logga in

Här är årets mest lästa artiklar på VVS-Forum

Publicerad
29 dec 2022, 09:07

Bråk om bygglov för en värmepump, en rörmokare som älskar att bocka kopparrör och berättelsen om en fräck stöld. Här är de tio mest lästa artiklarna på VVS-Forum 2022.

1 – Värmepumpen störde grannarna

En fritidshusägare i Laholm hade installerat en luft/vattenvärmepump vars utedel var så stor att grannarna klagade. De hävdade att deras havsutsikt förstördes av den. Kommunen ville att husägaren skulle söka bygglov för utedelen, men han fick nej på ansökan. Hela saken blev en långdragen tvist som avgjordes först i högsta instans.

Här kan du läsa artikeln.

2 – För kärleken till att bocka rör

En VVS-montör i Västerås gjorde ett jobb i en skrubb på en högstadieskola. Trots att installationen satt undangömd la han ned extra energi på att dra helbockade kopparrör som fick mycket beröm i sociala medier när han visade upp resultatet. 

Läs artikeln här.

3 – Tjuvar klippte loss värmepumpen

Inbrottstjuvar sökte upp en villa och skar loss en nyligen installerad bergvärmepump från rören. Stölden inträffade i ett hus utanför Stockholm. VVS-montören som var med och jobbade på renoveringen i huset hade aldrig varit med om något liknande – att en 300 kilo tung värmepump, redan installerad och stående inomhus, stjäls på det sättet. 

Läs artikeln här.

4 – Byggvaruhandeln satte sig på tvären

En villaägare i Stockholm köpte en varmvattenberedare från en byggvaruhandel på nätet. VVS-montören som skulle göra installationen av den upptäckte att rören var krökta. Köparen reklamerade produkten men byggvaruhandeln motsatte sig det. Ärendet gick vidare till Allmänna reklamationsnämnden. 

Läs artikeln här.

5 – Kampen mot ”det dummaste man kan göra”

Det har blivit en fluga att stänga av elpatronen när det är riktigt kallt ute, vilket leder till skador på värmepumpar. Det menar värmepumpsteknikern Eva Rosqvist som tog strid för att få ett slut på knepet som enligt henne är “det dummaste man kan göra”. 

Läs artikeln här.

6 – Att renovera i ”gammal stil”

VVS-montören och egenföretagaren i Karlstad renoverade ett 1700-talshus, sitt eget nämligen, så tidstypiskt han kunde. Då valde han radiatorer och ventiler med omsorg och bockade kopparrören så snyggt att många blev förtjusta. Han delade också med sig av tips till dem som vill kunna göra samma sak.

Läs artikeln här.

7 – Det finns en första gång för allt

En rörmokare i Motala fick höra ett ovanligt önskemål från kunder som skulle bygga om badrummet. Det ledde till att han gjorde rördragningar på ett sätt som han inte varit med om tidigare.

Läs artikeln här.

8 – Håll koll på knivlagen

Vid halvårsskiftet började en rad nya lagar gälla. Vi listade de tio förändringarna som var viktigast för installationsbranschen att hålla koll på. Det handlade bland annat om knivar, skattesatser, konsumentskydd och stöd för att byta ut rostiga rör.

Läs artikeln här. 

9 – Kunden var inte beredd på det här

Återigen var det en kunds ovanliga vision för ett badrum som lockade till läsning. En rörfirma i Bollnäs fick i uppdrag att skapa en handdukstork av hårdlödda kopparrör. Valet av material skapade en bieffekt som kunden inte hade kunnat förutspå så montörerna fick lösa det uppkomna problemet i efterhand.

Läs artikeln här.

10 – Cc-måttet från 40 till 60

Standarden för rörgenomföringar i våtrum var 40 millimeter cc. Det ändrades till cc60 och teknikansvarig på Säker Vatten gick igenom varför regeln förändrades i ett avsnitt av VVS-podden.

Läs artikeln här.