Logga in

”Det här hade jag inte varit med om förut”

Publicerad
2 maj 2022, 06:00
| Uppdaterad
29 apr 2022

Hallå där Tommy Björnberg, VVS-montör i Motala, som fick ett ovanligt önskemål från kunderna som skulle bygga om badrummet.

Vad var det här för uppdrag?

– De skulle göra om badrummet med putsade, grova väggar utom i duschutrymmet där det var kakel och klinkers. Det var inga kromrör utan det skulle vara kopparrör och mässing så gott det gick. Jag fick nys om att Faluplast hade kopparfärgade klammers så det passade jättebra. 

Mer Rörskryt:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Läs också:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Man ser på bilderna att du fick göra en speciell installation också.

– Ja, kunden skulle ha två badkar så att frun och han kunde ha varsitt och bada samtidigt utan att behöva bråka om det. 

Har du gjort dragningar för två badkar i samma rum förut?

– Nej, det har jag inte varit med om. Det här var som en liten relaxavdelning där det skulle finnas bord och grejer så man kunde sitta i rummet i badrock och inta goda drycker kanske. 

Var det några problem för er med att uppfylla alla önskemål?

– Rörgenomföringarna i vägg, men där hittade jag mässingsfärgade väggbrickor från Trio så det blev bra till slut.

Finns det nackdelar med valen av rör?

– Det blir svårt att hålla allt blankt. Så fort du tar på dem blir det fläckigt av fettet du har på händerna och det kommer att ärga med tiden. Vi talade om för kunden att det är blankt och fint i början men att man får jobba för att behålla det så. 

Är det vanligt att man måste förklara sådant för kunder?

– Kunden kan ha önskemål som inte riktigt funkar och då får man försöka leda in dem på rätt spår. Folk förstår och accepterar oftast. Men innan har de kanske suttit och tittat i fina inredningsmagasin och vill ha det som i reportagen även om det är 30 kvadratmeter stora badrum där medan de själva har 9 kvadrat. Då kan det vara svårt att få till. 

Har du några favoriter inom badrumsinredning?

– Inte direkt, men smidigast är att få ha dold rördragning. Det går snabbare att göra färdigt badrummet då och är mer skonsamt. Rör som sitter på väggar lever ett hårt liv i badrum.

Läs också:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Finns det någon trend som du har svårt för?

– Jag är lite skeptisk till svarta blandare som blivit stort nu. De är snygga i en månad och sedan ser de begagnade ut. Det blir kalkavlagringar, tvålrester som syns tydligt. De är oftast inte blanksvarta heller utan matta och då blir det ännu värre.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.