Logga in

Värmepumpen skars loss och stals efter installation: ”Väldigt förvånande”

Publicerad
21 nov 2022, 06:02

Bergvärmepumpen hade just blivit installerad i en villa. Då dök inbrottstjuvar upp och skar loss den från rören. 

Det är ett omfattande renoveringsarbete som pågår i ett hus utanför Rimbo. VVS-montörerna har satt in radiatorer, dragit avlopp – och sett till att en bergvärmepump kommit på plats. Den senare blev emellertid snabbt till stöldgods.

De ligger bakom:
”Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat”

Inlägg gav tips:
Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin

– Fastighetsägaren såg att det varit inbrott medan han varit på semester och vi åkte dit och kikade. Tjuvarna hade haft någon form av sax eller maskin och knipsat av rören och burit ut värmepumpen, säger VVS-montören Linus Göransson som jobbar med renoveringen. 

Han har inte varit med om något liknande förut. Pannor som inte varit installerade eller delar av system som står utomhus är en sak, men en redan installerad värmepump som står inomhus är något nytt för honom.

– Det är väldigt förvånande just att det är en bergvärmepump som står inne i huset. De måste också ha haft en pirra eller något som de fått ut den med, det är inte bara att bära iväg en värmepump på 300 kilo. Man behöver ha en bil och stå hyfsat skyddat. Man kan väl gissa att de gjort det mitt i natten. 

När Linus Göransson berättade om sin upplevelse i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser fick han kontakt med andra installatörer som berättade om liknande erfarenheter. Bland annat en person som hade varit med om en stöld där pumpen tack vare serienummer blivit rödlistad hos tillverkaren som stulen och senare kommit till rätta igen.

– Det hade gått sex månader sedan ringde någon Nibe och skulle göra något med värmepumpen och när han sa serienumret så frågade de efter adressen och sen sa de att de inte kunde hjälpa honom för att värmepumpen var stulen. Polisen åkte dit med en annan rörmokare och plockade ned pumpen och tog med den. Han som hade fastigheten påstod sig ha köpt den på Blocket men han fick rejält med böter tror jag.

Tog sig in på inhägnat område:
Köksblandare och takduschar för sju miljoner stals vid hamnen

Värmepumpar är extra stöldbegärliga just nu. VVS-Forum skrev nyligen om en annan sorts stöld, hos en firma på Orust. Där hade företaget köpt på sig ett flertal pumpar på grund av leveransproblemen och blev av med produkter för 1,6 miljoner vid ett inbrott där tjuvarna verkade medvetna vad som fanns inne på firman.