Logga in

”Kul att få vara på omslaget när branschen uppmärksammas”

Publicerad
17 nov 2022, 05:48
| Uppdaterad
16 nov 2022

Ludwig Carlson är sedan 3,5 år filialchef för LGC Isolering Väst i Göteborg. Efter hockeysatsning och studier i USA samt några års jobb i techbranschen går han nu i sin farfars fars fotspår.

LGC Isolering startades av Ludwig Carlsons pappa Lars-Göran för 25 år sedan. Även Ludwigs farfar drev isoleringsfirma och hans farfars far startade Gösta Carlsson Isolering 1959. Företaget finns fortfarande finns kvar men drivs i dag av Lars-Göran Carlsons kusin Richard.

Läs också:
Isoleringsveteranen har fått nog: ”Yrkesstoltheten sjunker”

Läs också:
Isoleringsjobbet som fick oväntat fäste på montören

– Jag är uppvuxen med isolering i släkten och var fyra, fem år när farsan startade LGC Isolering. Då var de två man och nu är vi över 100 anställda i hela koncernen, säger Ludwig Carlson.

– Mitt första sommarjobb var att montera isolering hos LGC. Men jag var samtidigt också hockeyspelare och satsade på en karriär inom det.

Efter hockeygymnasium i Troja-Ljungby flyttade Ludwig Carlson till USA och spelade två säsonger i San Diego Gulls juniorlag. Efter att hockeykarriären avslutats blev han kvar i Kalifornien 6,5 år. College- och universitetsstudier i ledde till anställning på det svenska techföretaget Jobtips filial i San Diego. Sedan flyttade han till företagets huvudkontor i Göteborg. Efter ungefär ett år återvände han till fadershuset genom att bli chef och delägare i LGC:s nystartade filial i Göteborg.

I dag har filialen åtta anställda och det största avslutade projektet är Geely Design Center i Göteborg med ventilationsisolering samt ljud- och brandtätning. LGC:s största pågående projekt är NVM, nya sjukhuset i Malmö. Filialen i Malmö är koncernens största och drivs av Anders Jönsson.

”Att branschen uppmärksammas gör att jobbet blir roligare. Det är många ögon på branschen nu och det är kul.”

ludwig carlson

Liksom i Ludwig Carlsons fall leds många av de övriga filialerna av tidigare montörer i företaget.

– Företaget har tidigare försökt att rekrytera internt och låter duktiga montörer avancera till filialchefer och andra roller. Det kan vara en anledning till varför så många jobbar kvar länge här, säger Ludwig Carlson.

Ett exempel på en trotjänare är Raymond Andersson i Växjö som var den först anställde i företaget och fortfarande är kvar där som projektledare och montör. En annan är Henrik Käck som började som montör i Växjö 2005 och sedan 2015 är filialchef i Helsingborg. Rasmus Hjalmarsson, Rickard Kullander, Tommy Nordling och Nasuf Nisic är andra exempel på tidigare montörer som har avancerat inom bolaget.

LGC Väst arbetar mest med ventilationsisolering, men gör även industri-, VS- och plåtisolering.

– Branschen är underbemannad eller att vi söker med ljus och lykta efter erfarna isolerare. Vi samarbetar inom koncernen om montörer och projekt runtom i landet. Men vi får även ta hjälp av andra isoleringsfirmor för att få ihop det. Det är positivt att vi både är konkurrenter och polare, säger Ludwig Carlson.

Han upplever att isoleringsbranschen är hetare än någonsin, bland annat med tanke på det senaste årets många uppköp.

– Teknisk isolering har uppmärksammats och börjar bli en viktigare del av byggprojekten med tanke på större fokus på energieffektivisering, högre krav på brandskydd, miljömässig hållbarhet och nu även högre elpriser. Allmänhetens kännedom om teknisk isolering och dess betydelse har därmed också ökat.

Att branschen är het återspeglas även på materialsidan där det har kommit många nya produkter på sistone, påpekar Ludwig Carlson.

– Att branschen uppmärksammas gör att jobbet blir roligare. Det är många ögon på branschen nu och det är kul.

Vilka är era största utmaningar?

– Tidsplanering av jobben och personal i och med att vi ofta är siste man som ska komma in när bygget i princip är klart. Det är många gånger snabba puckar. Ena dagen kan jag behöva tio montörer på ett ställe och nästa dag ska de sysselsättas någon annanstans.

– En annan utmaning är förhållandena när vi ska montera. Ofta är det trångt och svårt att få plats med en tjock isoleringsrörskål om röret exempelvis är draget nära en vägg eller något annat. För att isoleringen ska bli bra krävs plats och tid för oss att arbeta.

Läs också:
Hjo Installation köper första isoleringsföretaget

Varför ville du vara med på omslagsbilden i det senaste numret av VVS-Forum?

– Både nuvarande och tidigare anställda hade tipsat om VVS-Forums efterlysning på Facebook-gruppen Isolerare utan
gränser. Jag fick frågan och tyckte att det var kul att få vara med på omslaget när branschen uppmärksammas.

LGC Isolering

Grundat: 1997
Vd: Lars-Göran Carlson
Omsättning: 179 miljoner kronor (2021)
Anställda: Cirka 120.
Huvudkontor: Växjö
Filialer: Malmö, Helsingborg, Karlskrona, Östergötland, Väst, Entreprenad,
Växjö och Mälardalen.