Logga in

Uppköpta Briab: ”Isolering kommer att bli hetare hos privatpersoner”

Publicerad
25 okt 2022, 06:04

Två entusiastiska entreprenörer hade slagit sig samman och skapat ett framgångsrikt isoleringsföretag. Då kom ett lockande uppköpsbud.

Febril aktivitet råder på byggarbetsplatsen vid Järntorget och det som nästa år ska bli Göteborgs högsta hotellbyggnad. I den 33 våningar och 104 meter höga byggnaden kommer det rymmas cirka 470 hotellrum, restauranger, konferenslokaler, gym och skybar.

Läs också:
Fyra skäl till att isoleringsföretagen är så heta

Läs också:
Vestums koncernchef: ”Utifrån vår modell är isoleringsbolag klockrena”

Björn och Robin Isoleringsaktiebolag (Briab) har arbetat i Draken i ungefär ett år. Draken var vid byggstarten Briabs största projekt, men nu utför företaget även isoleringsjobb i det drygt dubbelt så höga Karlatornet tvärs över Göta Älv. Ett annat pågående och större projekt än hotellet är den nya museibyggnaden World of Volvo vid Liseberg. Det totala ordervärdet för de tre projekten är runt nio miljoner kronor.

Björn Lindberg och Robin Eriksson startade Briab 2019 efter att båda hade drivit egen verksamhet under några år. De lärde känna varandra under tiden de jobbade på Norisol i Jönköping för ungefär tio år sedan. Kontakten återknöts 2018 när Robin Eriksson behövde låna in personal för ett jobb.

– Vi märkte att vi var lika ambitiösa och började tidigt prata om att vi skulle göra något tillsammans någon gång, men Björn ville köra själv ett par år till. Vi fortsatte sedan att låna personal av varandra. En kväll ringde Björn och föreslog att vi skulle köra ihop i stället, berättar Robin Eriksson.

Jag hade anställt en polack som var väldigt bra. Jag la ut en jobbannons på Facebook som han svarade på. Han jobbade som städare då men hade mycket isoleringserfarenhet så jag erbjöd honom jobb direkt.

När Briab startade hade de vardera en omsättning på fyra, fem miljoner kronor med fyra montörer var.

– Jag hade anställt en polack som var väldigt bra. Jag la ut en jobbannons på Facebook som han svarade på. Han jobbade som städare då men hade mycket isoleringserfarenhet så jag erbjöd honom jobb direkt. Tack vare att han hade mycket kontakter kunde vi sedan anställa fler landsmän till honom, säger Robin Eriksson.

– Det finns vissa nyckelhändelser som man efter en tid märker är avgörande för framgång. Om vi inte hade träffat honom hade vi inte haft personal för att kunna växa.

I dag arbetar åtta polacker som montörer i företaget.

Hjo är en stabil ägare som kunde bidra med ekonomisk trygghet och bättre struktur av verksamheten så vi tackade ja till erbjudandet.

Totalt har Briab nu nära 25 anställda. I våras, när företaget fyllde två år, kom uppköpserbjudandet från Hjo Installation som då redan ägde Larsson & Karlsson Elinstallationer. Vd för elfirman är Björn Lindbergs kompis Dan Larsson, som rekommenderade Hjo Installation att köpa även även Briab. Egentligen hade inte de båda kompanjonerna på Briab tänkt sälja bolaget redan.

– Men vi såg att Sverige kunde vara på väg in i en lågkonjunktur. Hjo är en stabil ägare som kunde bidra med ekonomisk trygghet och bättre struktur av verksamheten så vi tackade ja till erbjudandet. Sedan dess har vi fått flera nya kunder som gör att framtiden ser ljusare ut än den gjorde då, säger Björn Lindberg.

Att ingå i Hjo Installation har gjort att bilflottan kunnat bytas ut till nytt. Till det kommer lägre materialpriser och hjälp med administration som revisorer samt att hantera personal och kunder.

– Det blir också mindre sårbart med en backup för Robin och mig ifall det skulle hända oss något, säger Björn Lindberg.

– Vi fick ju också köpa in oss i Hjo och bli delägare. Att få vara involverad i hela verksamheten känns spännande och bra, säger Robin Eriksson.

Isolering hör till de största inköpen som de företagen gör. I och med att isoleringsföretagen som har köpts upp är väldigt lönsamma är det attraktivt att behålla den volymen och vinsten inom koncernen.

Han tror att de uppköpande bolagen upptäckt synergierna som är möjliga i och med att isoleringsföretagen jobbar både mot vent- och rörfirmor som också ingår i koncernerna.

– Isolering hör till de största inköpen som de företagen gör. I och med att isoleringsföretagen som har köpts upp är väldigt lönsamma är det attraktivt att behålla den volymen och vinsten inom koncernen, säger Robin Eriksson.

Energikrisen gör med stor sannolikhet också isolering till ett växande segment.

– Det kommer att bli ännu hetare även hos privatpersoner eftersom det går att spara mycket energi och pengar. Jag tänker till exempel på villaägare som har hus med bristfälligt isolerad ventilation som läcker massa energi. De uppdragen tror jag kommer att öka jättemycket de närmaste åren.

I dag är uppdragen mot privatpersoner en försumbar del av Briabs verksamhet och går alltid via andra företag.

Rollfördelningen i Briab är att Robin Eriksson ansvarar för de stora projekten varav de flesta är i Göteborg och inom ventilation.

– Inom ventilation har vi kapacitet att ta de stora jobben, men i dagsläget har vi inte det på rörsidan. En viktig anledning till framgång är att sålla ut möjligheterna. Inom ventilation är inte konkurrensen lika hård och vår kompetens hög jämfört med konkurrenterna. Många gånger blir vi valda även om vårt pris är högre, säger Robin Eriksson.

Björn Lindberg håller i distansjobben där en stor del är nya lagerhallar som byggs runt om i Sverige. De utgör ungefär en fjärdedel av verksamheten i Briab.

Läs också:
Vestum köper snabbväxande isoleringskoncern

– Utsikterna ser bra ut, både våra lager med tanke på ökande näthandel, och vi har också fler stora jobb på gång. Vi är på jakt efter två, tre montörer till, men det är svårt att hitta dem, säger Robin Eriksson.