Logga in

Efter personalproblem: 40-årigt isoleringsföretag i konkurs

Publicerad
5 jul 2023, 07:00
| Uppdaterad
30 jun 2023

När halva personalen slutade tvingades isoleringsfirman att hyra in personal och det ledde till flera förlustprojekt. Nu har företaget gått i konkurs.

Viskafors Industriisolering (Viisol) i Borås med åtta anställda försattes i konkurs vid Borås tingsrätt den 12 juni. Företaget hade vid konkursen tre pågående projekt som pågår fram till slutet av juli samt ett antal mindre löpande arbeten i Göteborgsområdet. Bland annat utför Viisol arbeten i Västlänkenprojektet. Företaget hade vid konkursen leverantörsskulder på totalt cirka 1,2 miljoner kronor.

Läs också:
Superföretag i konkurs

Läs också:
70-årigt ventilationsföretag i konkurs

Viisol anger i konkursansökan flera orsaker till obeståndet. En av bolagets kunder försattes i konkurs 2021/2022 och det innebar kundförluster på cirka 475 000 kronor. Dessutom har Viisol haft problem med att hantera personalen. I ett fall tvingades företaget att betala skadestånd till en anställd. Under 2021 slutade halva personalstyrkan och företaget hyrde in personal från Litauen för att klara projekten. Enligt Viisol innebar det ökade kostnader och brister i utfört arbete.

Det brutna räkenskapsåret 2021/2022 omsatte företaget drygt 15 miljoner kronor med tolv anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 1,7 miljoner kronor.

I årsredovisningen för 2021/2022 hänvisar Viisol till svårigheter att bemanna pågående projekt under året. Bolaget har varit tvunget att hyra in underentreprenörer för att få projekten klara i tid. Det har medfört att flera projekt inte varit lönsamma.

Bolaget Viisol grundades 2009 men enligt hemsidan har verksamheten bedrivits av samma familj sedan slutet av 1970-talet.

Läs också:
Montörerna fick inte ut lön – begärde VVS-firmorna i konkurs

Branka Stojkovic vid Ackordcentralen Väst har utsetts till konkursförvaltare.