Logga in

Isoleringsjobbet som fick oväntat fäste på montören

Publicerad
6 sep 2022, 10:52

Mattias Jakobsson, vd för 08 Isolering i Bromma, isolerade kallvattenledningar i en simhall och fäste sig mer än väntat vid rören.

Du gjorde ett blött jobb i en simhall i Stockholm. Vad är det vi ser på bilden?

– Det är inkommande kallvatten till vattenmätaren och det behövde isoleras för att allting kondenserar som bara den just nu. Det var bra blött, man ser att det står en värmefläkt under på grund av hur det kondenserar. Det beror på luftfuktigheten, det är så kall media i rören och hög luftfuktighet i lokalerna.

Mer rörskryt:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Lite mer rörskryt:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Är det normalt att det är riktigt så fuktigt?

– Klimatet i simhallar är kvavt med hög luftfuktighet. Men det här var dessutom under veckorna i augusti när det var otroligt kvavt ute vilket bidrog till att det blev extremt mycket fukt när jag skulle jobba. Det var ett speciellt uppdrag.

Hur påverkade det isoleringsarbetet?

– Det var väldigt svårt att isolera på grund av att det blev så extremt blött. Vi kör med Armaflex-lim och jag och min kollega hade mer lim på händerna än det var på rören efteråt. 

Varför det?

– När det är så blött använder man väldigt mycket lim, torkar röret med en trasa, limmar och pressar dit isoleringen och sedan måste man limma extra på grund av fukten så då blir det mycket lim på isoleringen och händerna när man trycker dit det.

Du höll på att bli kvar fastlimmad vid rören?

– Ja, det var inte långt ifrån. Nästan. Det var väldigt trångt också, flänsarna låg nästan dikt emot väggen. Jag fick hacka lite i väggen för att få runt själva isoleringen.

Är det fortfarande vanligt att ni får för lite plats när ni ska isolera?

– Ja. Vi är alltid sist och kommer när de andra har dragit sina rör. Hur stort utrymme de lämnat för oss skiljer sig ganska mycket åt. Ofta när man haft lite personlig kontakt med rörisen så brukar de se till att det finns plats men vissa tänker inte på det och bara drar sina rör.

Ännu mer rörskryt:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Har du haft uppdrag i andra märkliga klimat?

– Vi hade ett projekt i slakthusområdet i somras, när det var extremt varmt i juli. Det var under ett glastak och vi gjorde av med bra mycket vatten under de dagarna kan jag säga. Min kollega stod utan tröja och jobbade. Det var det mest extrema jag jobbat i.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.