Logga in

Fyra skäl till att isoleringsföretagen är så heta

Publicerad
25 okt 2022, 06:32
| Uppdaterad
24 okt 2022

Inom loppet av nio månader köptes fem av Sveriges mest lönsamma och tongivande isoleringsföretag upp av snabbväxande koncerner inom installation. VVS-Forums Klas Sörbo listar skälen till att isoleringsföretagen är så attraktiva just nu.

Uppköpsvågen inom installationsbranschen sägs ha startat med Instalcos inträde på marknaden 2014. Men det dröjde till 2021 innan vågen nådde teknisk isolering, om vi talar om mindre privatägda företag.

Läs också:
Uppköpta Briab: ”Isolering kommer att bli hetare hos privatpersoner”

Läs också:
Vestums koncernchef: ”Utifrån vår modell är isoleringsbolag klockrena”

I september köptes Uppsalaföretaget Hansson & Ekman Isolerings AB med branschprofilerna Peter Hansson och Jan Larsson av den då nystartade företagsgruppen Novedo. Det följdes kort därpå av Vestums köp av först Universalisolering Fredriksson i Stockholm och därefter av västsvenska KWA Isolerteknik samt LTi-koncernen. I maj gjorde Hjo Installation sitt första isoleringsköp med Björn och Robin Isoleringsaktiebolag, som också är baserat i Västsverige.

Här är fyra förklaringar till att isoleringsföretagen är så attraktiva:

  • Det finns guldkorn att plocka. Isoleringsföretagen som köpts är i de flesta fallen mycket lönsamma med vinstmarginaler på över 10 procent och i vissa fall över 20 procent. Branschgenomsnittet för VVS ligger kring 6 procent. Exempelvis har Vestum ett koncernmål på 10 procents marginal och de aktuella isoleringsfirmorna ger bra draghjälp för att nå målet. Gemensamt för samtliga köpta företag är hög kompetens. De leds av entreprenörer med lång branscherfarenhet.
  • Stort behov av energieffektivisering. Teknisk isolering är ett billigt sätt att minska energianvändningen kraftigt utan att det krävs komplexa eldrivna lösningar. Med rådande energikris blir isolering allt viktigare för att minska beroendet av el och fossila bränslen.
  • Nya uppköpsaktörer ser synergier. Novedo, Vestum och Hjo Installation har startats de senaste åren av personer som inte har sin bakgrund i installationsbranschen. Deras förvärvsstrategier skiljer sig åt från installationsjättarnas och de ser ett värde i att äga både VVS- och isoleringsföretag, som kan samverka kring kunder och inköp. Teknisk isolering hör till de största inköpen som VS- och ventilationsföretag gör och ökar på grund av behovet av energieffektivisering.
  • Eftertraktad kompetens. Isoleringsmontörer är hårdvaluta och en förutsättning för att VVS-företagen ska kunna genomföra projekt med allt högre krav på energioptimering. Att köpa isoleringsföretag är att säkerställa att de kundkraven kan uppfyllas.