Logga in

Därför bromsade superföretaget in

Publicerad
20 jan 2022, 07:05

Superföretag för tredje året i rad och två år som gasellföretag. Vd:n berättar om framgångsreceptet och om den plötsliga inbromsningen.

För tredje året i rad har Johan Qvist Plåt & Isolering i Kungsbacka utsetts till ett superföretag. Det har samtidigt utsetts till ett gasellföretag för andra året i rad.

Hela listan för 2021
De är VVS-branschens 27 superföretag

Läs mer om superföretagen 2021:
Storskogen köper stor VS-entreprenör i Stockholm

2020 omsatte isoleringsföretaget cirka 17 miljoner kronor med en vinstmarginal på höga 16 procent.

– Det rullar på och fungerar bra. Vi försöker att ligga i framkant inom alla möjliga områden, säger vd:n och ägaren Johan Qvist.

Bra logistik är en av företagets framgångsfaktorer. Inredningen i bilarna har utformats efter den egna verksamheten för att göra arbetet effektivare och förbättra montörernas arbetsmiljö.

– Arbetsmiljön försöker vi ständigt förbättra på alla plan och att kunderna är nöjda är naturligtvis a och o.

Företagets omsättning ökade under fjolåret med 8 procent och marginalen med drygt tre procentenheter. För omsättningen var ökningen lägre än åren dessförinnan då den steg med 55 procent respektive 41 procent. .

– På hösten 2020 bestämde vi oss för att tagga ner lite grand. Det började bli för mycket att göra. Jag började därför att tacka nej till en massa jobb för att det skulle lugna ner sig, förklarar Johan Qvist.

Under den lugnare perioden passade han på att certifiera företaget enligt standarderna Iso 9001 för kvalitetsledning och 14001 för miljöledning.

– Jag har hela tiden idéer om hur vi ska förbättra vårt sätt att jobba och med certifieringarna i ryggen blir det lättare att implementera dem i företaget.

Han har också börjat införa ett systematiskt arbetsmiljöarbete i företaget för att säkerställa att lagar och regler inom det området följs.

– Det tänker jag också ska bli något positivt för våra anställda.

Företaget har i dag 13 medarbetare inklusive Johan Qvist och har anställt två nya montörer under det senaste året.

– Nyrekryteringarna har gjort att det börjar bli kämpigt med det administrativa arbetet. Det är flera duktiga isoleringsmontörer som vill börja hos oss, men frågan är var jag måste sätta ner foten för att hinna med kontorsarbetet, säger Johan Qvist, som själv sköter all administration och även arbetar praktiskt.

Isoleringsmontör i över 30 år:
”Man får försöka vara en gummiman”

Efter den frivilliga inbromsningen i början av året har Johan Qvist fått in flera nya stora projekt. Ett är bygget av Clarion Hotell Draken vid Järntorget som kommer att bli Göteborgs högsta hotell. Företaget har också flera stora jobb på Volvo Cars i Göteborg, Astra Zeneca i Mölndal och på sjukhus i Göteborgsområdet.