Logga in

Så mycket kan skatten höjas på firmabilar

Publicerad
13 jan 2022, 06:00

Skatten på nya lätta lastbilar som drivs med diesel ökar från 1 juni 2022 . Det är ett av 182 regeringsförslag som kommer under 2022. Här är fem förslag som berör dig som är VVS-företagare.

1) SKATTEHÖJNING PÅ NY FIRMABIL MED DIESEL

Regeringens förslag till nya bonus/malusregler slår hårt för dig som tänkt köpa en ny dieseldriven firmabil som tas i trafik från och med 1 juni. Bonus/malussystemet innebär att bilar som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer får en förhöjd skatt under tre år, medan bilar som släpper ut högst 60 g/km eller gasbilar får en klimatbonus. 

En miss gjorde att firmabilar som inreddes med skåp gick miste om klimatbonusen
Skåpinredning nu inget hinder för klimatbonus

VVS-Forum har listat de bilar som gynnas av det nya bonus malus-systemet
Här är transportbilarna som vinner på det nya systemet

Om du skaffar en ny lätt lastbil som körs på diesel blir den nya fordonsskatten enligt förslaget 19 000–24 000 kronor årligen beroende på modell. Exempelvis en Ford Transit 350 L3 2,0 TD skåp, som i dag har en fordonsskatt på 19 599 kronor får i juni en skatt på 21 329 kronor.

Bonusreglerna i sig ändras också, men där är det utsatta datumet i januari uppskjutet på obestämd tid. I dag är högsta möjliga bonus 70 000 kronor, men nästa år sänks bonusbeloppet till 50 000 kronor. Dessutom införs ett tak 2023 som gör att bilar värda över 700 000 kronor inte får någon bonus alls. 

2) BILLIGARE ANSTÄLLA UNGA SOMMARVIKARIER

Om du tänkt anställa extrajobbande ungdomar – passa på i sommar då det är förmånligt. Arbetsgivaravgiften kommer att sänkas för 19–23-åringar under juni–augusti 2022, om regeringens förslag går igenom. Nedsättningen innebär att endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent ska betalas på ersättning till unga under sommaren. 

3) INDIVIDUELL MÄTNING AV TAPPVARMVATTEN

Här finns det jobb att hämta för VVS-företag! Från den första juni föreslår regeringen att användningen av tappvarmvatten för hushållsbruk alltid ska mätas på lägenhetsnivå i nya flerbostadshus eller i bostadsdelarna av nya byggnader med både bostäder och lokaler. I lagen föreslås även nya regler om tillhandahållande av faktureringsinformation och information om energianvändning. Samma sak gäller mätning och fakturering av fjärrkyla. 

4) NATIONELL RÅDGIVNING FÖR FÖRETAG I KRIS

Är orderstocken liten och omsättningen sjunkande? Då kanske en nationell rådgivningstjänst för företag i kris kan vara något för dig? Regeringen föreslår att en sådan tjänst ska inrättas från och med den 22 mars.

När och var får man bära hantverkarkniv?
”Jag hämtar barn dagligen med minst två knivar i mina arbetsbyxor”

5) SKÄRPTA STRAFF FÖR KNIVBROTT
Glöm inte att lägga ifrån dig kniven när arbetsdagen är slut. Från den 1 juli föreslås maxstraffet för brott mot knivlagen höjas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. För grovt brott föreslås straffskalan ändras från fängelse i högst ett år till fängelse i lägst sex månader och högst två år. 

Läs hela listan över regeringsförslag här.