Logga in

Skåpinredning nu inget hinder för klimatbonus

Publicerad
6 dec 2019, 10:44

En oavsedd miss i bonus-malus gjorde att miljövänliga servicebilar gått miste om klimatbonusen på 60 000 kronor om de inreds med skåpinredning. I går ändrade regeringen reglerna.

Den som köpt en servicebil som går på el har kanske trott att den skulle få klimatbonusen på 60 000 kronor.

Bonusen har förutsatt att fordonet är typgodkänt enligt lagtext. Men typgodkännandet har fallit när det monterats in fasta hyllor och gjort en ny registreringsbesiktning.

Det här var inget man avsåg från regeringens sida. Och det har nu rättats till.Isabella Lövin. Foto: Regeringskansliet

– Det är mycket positivt att klimatbonusen lett till en kraftig ökning av elbilsförsäljningen. Nu breddar vi den så att det är möjligt att få en bonus även om bilen exempelvis inretts särskilt för hantverkare, anpassats för personer med en funktionsvariation eller konverterats till gasdrift, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i ett pressmeddelande.

Så mycket tjänar du på en grön tjänstebil

Det andra problemet med bonus-malus var utsläppsgränsen. Den tidigare gränsen på 60 gram koldioxid per kilometer höjs nu till 70 gram per kilometer.

Skälet är att den nya WLTP-körcykeln som är mer anpassad efter verklig körning gör att bilarnas koldioxidutsläpp blivit något högre

Rekommenderade artiklar

Utsläppen från uppvärmning av byggnader fortsätter minska

Annons

Många arbetstimmar att spara för installatörer och plattsättare

Vägghängda toaletter blir allt mer populära. TECEs WC-fixtur med Safetybag förenklar installationen för VVS-montörer, snickare och plattsättare eftersom tätskiktet sitter förmonterat på fixturen. En konstruktion som sparar många arbetstimmar när konsumenten efterfrågar en vägghängd toalett.

Dags att byta vedpanna

Befintliga byggnader bra business

Svårt förbjuda oljepannor i Sverige

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Nya regler för verifiering av energiprestanda

Stöd till energisparande i små och medelstora företag

Att minska energianvändningen i företaget kräver både kunskap och engagemang. Med stöd från EU satsar Energimyndigheten, de regionala energikontoren och länsstyrelserna nu på att bygga upp kompetens för energieffektivisering i företagen, enligt ett pressmeddelande.

I vår startar Energibyggare

Rejlers energisparar åt Mariestad

Rejlers Energiprojekt ska genomföra de två första projekten för energieffektivisering i Mariestads kommun. Uppdraget omfattar byte av ventilationssystem, uppgradering av styrsystem, byte av fönster, tilläggsisolering och energioptimering. Ordervärdet är 12 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.