Logga in

Ventilationsbranschen växer under pandemin

Publicerad
10 sep 2021, 06:00

Pandemin har lyft frågan om bra ventilation ytterligare ett snäpp och påverkar branschen på flera plan. Vi ringar in fem heta händelser.

NY FORSKNING. UKRI, UK research and innovation, har satsat drygt 100 miljoner kronor på en studie om hur luftföroreningar påverkar hälsan hos boende i storstäder och barn med astma. Undersökningen ska genomföras under fyra år. Hittills har forskning om luftföroreningar mest fokuserat på hur de påverkar luftkvaliteten utomhus. Nu, när barnen som växer upp ingår i en “inomhusgeneration”, ska fokus ligga på hur luften är inne i bostäder i bland annat västra London. Ett hundratal barn med astma ska ingå i studien. Målet är att få en bättre förståelse för sambandet mellan luftkvalitet och astma.

Läs också:
”Det fick bägaren att rinna över”

Läs också:
”Det har blivit ett mantra att man måste ha FTX”

MÄTA SMITTRISK. Belgien har infört krav på koldioxidmätare på bland annat restauranger och gym som en följd av pandemin. Numera måste allmänna utrymmen i landet vara utrustade med sensorer och monitorer som gäster kan se så att de vet hur mycket luft de delar med varandra. Mätarna kan rekommendera till exempel att dörrar eller fönster bör öppnas  inne i lokaler med mycket folk. 

HEMMAJOBB. Sommarens värmebölja har varit en arbetsmiljöfråga även för de som jobbar hemma på grund av coronasmittan. Oftast finns inte lika bra ventilationslösningar i hem som på kontor och Arbetsmiljöverket rekommenderar som en sista utväg att anställda måste kunna gå tillbaka till vanliga arbetsplatser om det blir för svårt att ordna bra luft och temperatur hemma. 

Läs också:
”Rimligt att när man jobbar hårdare så får man mer betalt”

REKORDUPPDRAG. Windefalk ventilation och energi har fått luftbehandlingsentreprenaden i Norrtäljes största byggprojekt. Företaget är med när Cobab bygger 192 hyreslägenheter åt Slättö förvaltning i hamnen. Fokus ligger på hållbarhet med miljöklassade lågenergihus. Windefalk inleder arbetet i området i höst och ska installera fyra FTX-aggregat på vindarna, fyra mindre aggregat på bottenvåningarna och ett med roterande värmeväxlare i garaget. 

VÄXANDE BRANSCH. Trots turbulensen i världen har ventilationsbranschen i Sverige vuxit med knappt två procent under coronaåret april 2020 till mars 2021 jämfört med samma period året innan. Det visar Svensk Ventilations statistik som nu är kompletterad med siffrorna från det första kvartalet i  år. Variationerna är stora mellan olika län. Västra Götaland har minskat medan bland annat Västernorrland och Gotland har ökat. Bland storstadslänen går Skåne mest framåt följt av Stockholm.