Logga in

”Det fick bägaren att rinna över”

Publicerad
12 apr 2018, 10:30

Delägaren förklarar varför rekonstruktion blev enda utvägen för ventilationsinstallatören.

Rekonstruktionen för Ventulus Norden i Stockholm ska pågå till den 21 juni.

– Vår ambition är att komma ur rekonstruktionen på så kort tid som möjligt och så starka som möjligt, kommenterar Måns Westerlund, vice vd och delägare.

Läs mer: Snabbväxande ventilationsföretag ska rekonstrueras

I huvudsak är det tre åtgärder som ska göra att bolaget kommer på fötter: ökad försäljning, minskad bilpark och omförhandling av hyreskontrakt för lokaler.

Ventulus har cirka 40 anställda i dag. Fast anställd personal finns på ungefär tio orter. Det geografiska verksamhetsområdet är Dalarna, Gävleborg och söderut därifrån. Verksamheten drivs under varumärket Ventus Norden.

De ekonomiska problemen började när beställaren Sarab plötsligt ställde in betalningarna i mitten av 2017.

– Vi tycker inte att vi fått någon bra förklaring på varför det skedde. Det pågår nu en rättslig process för att vi ska försöka få den närmare en halv miljon kronor som de är skyldiga oss. Huvuddelen är för material, berättar Måns Westerlund.

– Det var startskottet för våra ekonomiska svårigheter. Resultatet av att vi plötsligt tappade vår störste beställare var att vi blev kraftigt överbemannade.

Ventulus hade då cirka 60 anställda.

En annan anledning till negativa utvecklingen var när den tidigare delägaren Tony Hanna hoppade av i slutet av 2017 och startade konkurrerande verksamhet i bolaget Aerius Ventilattion.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Han tog samtidigt med sig en del av personalen. Den oro som blev i organisationen då gjorde att fler valde att sluta hos oss, säger Måns Westerlund.

– Det har jag förståelse för. Vi är ett ungt bolag som vuxit fort. Om man då har varit anställd relativt kort och en delägare gör så där, förstår jag att det kan upplevas som skakigt. Att många lämnade resulterade i att vi kom under vår kritiska massa sett i antal anställda jämfört med vår kostnadskostym.

Huvudägare och grundare av Ventulus är vd Charlie Westman. Tredje delägare är Anton Götlin som arbetar med försäljning. Han var också med och startade företaget i december 2015.