Logga in

”Rimligt att när man jobbar hårdare så får man mer betalt”

Publicerad
7 sep 2020, 06:00

Isoleringsmontören Elias Utgård hör till en yrkesgrupp som är med i den absoluta toppen av löneutvecklingen på hela arbetsmarknaden de senaste åren. Samtidigt har jobbet blivit slitigare. 

På listan över 22 yrken där lönerna ökat mest mellan 2014 och 2019 finns isoleringsmontörer med. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som Nyhetsbyrån TT har bearbetat.

Av närmare 400 yrken är det bara fyra som har en starkare utveckling. Isoleringsmontörer kommer femma med en snittlön på 33 400 kronor för 2019 års nivå. Det är 22 procent mer än 2014, då lönen låg på 27 300.

– Det handlar om tillgång och efterfrågan. Vi lider av en brist på utbildade isoleringsmontörer, säger Johan Sjölund, verksamhetschef på Isoleringsfirmornas Förening.

– Vi har vår egen skola där vi i bästa möjliga mån försöker utbilda isoleringsmontörer men kan inte tillnärmelsevis tillmötesgå den efterfrågan som finns.

Hur ser behovet av personal ut framöver?

– Det har varit en långvarig brist och den närmaste femårsperioden går många duktiga isoleringsmontörer i pension. De kommande fem-tio åren så kommer det att finnas ett jättebehov av arbetskraft, säger Johan Sjölund.

Läs mer: ”För tidigt att säga om det blir mer i lönekuvertet”

Han menar att yrket dras med en oförtjänt låg status och att det påverkar möjligheterna att locka folk. Att det finns en schablonbild av besvärliga, kliande material och ett moment i byggen som ska göras snabbt och kanske i sista minuten. Men klimatfrågan kan förändra ingrodda föreställningar och ger yrket en ny betydelse, hoppas han.

– Tack vare alla klimatmål så är det definitivt en framtidsbransch med väldigt goda förutsättningar till jobb för en lång tid framöver. Man pratar energieffektivisering dagligdags i pressen. Det enda våra medlemsföretag gör åtta timmar om dagen är att jobba med att isolera rör och ventilationskanaler för att minska energiförlusterna i fastigheter och tyngre processindustri, där besparingspotentialen är ännu större, säger Johan Sjölund.

”Jag kan känna att vi ligger längst ned statusmässigt.”

Elias Utgård, isoleringsmontör.

Elias Utgård från Kungsbacka har lång erfarenhet som isoleringsmontör och är nöjd med hur lönerna utvecklas. Han känner rent fysiskt av hur arbetet förändrats sedan han började.

– Det har blivit ett tyngre jobb än för 15 år sedan eftersom det ska vara större dimensioner på isoleringen än förr. Då tycker jag det är positivt och en rimlig ekvation att när man jobbar hårdare så får man mer betalt, säger han.

– Materialet väger mer och hela processen har blivit tyngre med anledning av andra miljökrav. Man har inte tänkt på hur det påverkar oss som ska göra jobbet. Ska det fortsätta som det gör nu är jag tveksam till om jag håller ut hela vägen till pension. Det tar på axlarna bland annat.

Vad krävs för att jobbet ska slita mindre på kroppen?

– Ofta är det mycket ensamarbete. En lösning är att man jobbar mer i någon form av arbetslag när man har de större dimensionerna av isolering så att man kan hjälpas åt och avlasta. På den firman jag är nu funkar det bra, här är vi ofta två på större jobb. Men jag har varit på andra ställen där det inte varit så.

Elias Utgård håller med om att den miljöhänsyn som gör att jobbet blivit hårdare för montörerna fysiskt samtidigt kan bidra till att öka dess status och få upp lönerna.

– Det ligger verkligen i tiden det här jobbet. Det har inte uppmärksammats än alls, men får man fram det mer att det är en positiv miljöpåverkan vi arbetar med så kanske det kan höja statusen. Jag kan känna att vi ligger längst ner statusmässigt samtidigt som det vi gör är en stor insats för att spara både pengar och miljö. Med en bättre lönebild kanske det kan ändras, säger han.