Logga in

”Med tanke på att man slipper värmepumpens utedel är den relativt kompakt”

Publicerad
23 apr 2024, 07:11

En kombination av värmepump och FTX för småhus som tar mindre plats finns nu på marknaden. Med låg energianvändning och lågt effektbehov. Hur har tillverkarna jobbat med storleken? Systemet visas på Nordbygg.

Ett gäng medlemmar i en projektgrupp satt hemma hos en av deltagarna och fnulade på krav för kombinerade värme- och ventilationssystem för energieffektiva småhus. ”Det här borde ju få plats i en dubbelgarderob!” utbrast en av dem – och man bestämde att just det skulle bli kravet. 

Kristina Landfors bor i ett hus med systemet
”Bara vi i grannskapet har det här speciella kombosystemet med FTX och luft/vattenvärmepump”

Läs också:
Så funkar det kombinerade värme- och ventilationssystemet

Gruppen ingick i Besmå – Energimyndighetens nätverk – och hade fått fått loss pengar från myndigheten för att först undersöka om en sådan kombination ens var möjlig (det var den), och sedan, efter lite hinder, äntligen fått in fyra anbud som klarade skallkraven för att ha chans att vinna upphandlingen.

Agneta Persson.

– Vi besökte i samband med projektstarten ett passivhus med FTX och värmepump. Värmepump var vanligt även då men inte FTX, berättar Agneta Persson som var projektledare. 

I huset som projektgruppen tittade på var installationerna stora.

– Hela tvättstugan var full. I de energieffektiva småhus vi hade med i projektet fanns inte det utrymmet. Det måste ta pytteliten plats. 

Ett krav som de fyra tillverkare som gick vidare kunde uppfylla. Andra krav är att det ska vara lätt att installera och utrustningen ska vara enkel att använda.

HÖR MER PÅ NORDBYGG

På mässan Nordbygg i Stockholm den 23–26 april berättar Kristina Landfors, som både varit med i forskningsprojektet och som bor i ett hus med det nya kombinerade värme- och ventilationssystemet.
Hör henne onsdagen den 24 april 11.00—11.35 på Inneklimatscenen.

– Man behöver inte vara Einstein för att få det att funka. De har ett lägre effektbehov och lägre energianvändning och är anpassat efter det effektbehov som byggnaden har. Och inomhusklimatet blir bättre, konstaterar Agneta Persson.

Hur har man kunnat få ner storleken så mycket?

– En av grejerna tillverkarna har satsat på är att utveckla de här två komponenterna tillsammans, hur de kan sitta närmare varandra. Annars har det ju varit vent för sig, värme för sig. 

De har alltså fokuserat på att få en installation som är platssnål.

– Det är inget de har tittat på tidigare eller haft ­något fokus på överhuvudtaget, säger Agneta ­Persson.

Andreas Persson, försäljningschef på en av de tillverkarna, Flexit, vars system nu finns på marknaden säger att det är inte inte alla som delar åsikten att produkten är liten då man ofta utgår från att det endast ska vara en 600 modul inomhus på värmesidan.

– När man tar hänsyn till att man slipper utedel till värmepumpen samt att man får med ett helt FTX-aggregat och stor tankmodul så är den relativt kompakt både bredd- och höjdmässigt. Höjdmässigt är det viktigt för att underlätta installationsmässigt vid kanaldragning och isolering av kanaler.

Att ha koldioxid som köldmedium i en värmepump är ovanligt, men säkert. Alla rör med koldioxid i är dessutom dubbelmantlade, med vatten runt. Vid ett läckage så ser man att vattnet är kolsyrat. Många andra värmepumpstillverkare väljer propan, som har låg påverkan på klimatet, men som är extremt brandfarligt, säger Andreas Persson, försäljningschef på Flexit. Foto: Øyvind Lund

Även Panasonics system finns nu på marknaden.

Besmå har även tillsammans med Energimyndigheten undersökt om utrustning skulle passa inte bara för energieffektiva småhus utan även för befintliga småhus och kommit fram till att det är möjligt det också.