Logga in

Fyra företag kan vinna jubilerande Stora inneklimatpriset

Publicerad
26 apr 2021, 16:32
| Uppdaterad
27 apr 2021

Mätare av luftkvalitet, automatisk OVK, ett luftkoncept för att göra elever piggare och ett AI-system för inomhusklimat. Det är de nominerade till Stora inneklimatpriset som firar 20-årsjubileum.

Det står mellan fyra företag om vem som ska få årets pris. De nominerade är:

”Airthings – wave plus/Airthings for business”. Luftkvalitetsmätare där man kan läsa av olika värden direkt i telefonen. Sensorer analyserar olika aspekter av luftkvaliteten, som radon, luftfuktighet och lufttryck.

Läs mer om uppfinningar:
Hi-Tech-duschar installeras i sjukhus

Läs om förra årets vinnare:
Camfil vinnare av Stora Inneklimatpriset

Locum/Aera-Iaq AB. En automatiserad Obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Ett system med gateways, sensorer och en server som kan övervaka trafiken. Det ger en automatiserad mätning och loggning av ventilationen.

Lindinvent. Ett tekniskt helhetskoncept som kallas Lindinschool. Det ska ge ett ”perfekt inneklimat i skolmiljöer” eftersom forskning visar att elevers prestation ökar med 30 procent när de är i klassrum med bra ventilation. Konceptet handlar om att skapa behaglig temperatur, frisk luft, rätt ljus- och ljudnivå.

Sisab – Skolfastigheter i Stockholm AB. Sisab har tagit fram ett AI-styrt driftsystem som heter Solida. Det analyserar, optimerar och styr inneklimatet med algoritmer. Temperaturmätare och Co2-sensorer ska skapa ett smartare klimat som minskar energiförbrukningen.

Prisutdelningen äger rum den 20 maj. Juryn består av representanter från Energi- och miljötekniska föreningen EMTF, Svensk ventilation och SKF samt ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor i inneklimatteknik vid Chalmers.

Förra årets pris gick till Camfil Svenska AB i Trosa för deras högteknologiska filter Megalam EnerGuard för renrum.

Läs mer om ventilation:
”Det har blivit ett mantra att man måste ha FTX”

Stora inneklimatpriset har funnits sedan 2001 då det instiftades av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, EMTF och Svenska Kyltekniska Föreningen. Priset ska gå till företag eller organisationer som utvecklat en viktig produkt, tjänst eller metod som kan vara till nytta inom VVS, energi och inneklimat.