Logga in

Hi-Tech-duschar installeras i sjukhus

Publicerad
8 sep 2015, 08:59

Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) installerar duschar från Orbital Systems. Det ska minska resursanvändningen upp till 20 procent i sjukhusets terapibassäng, skriver Region Skåne, i ett pressmeddelande.

CSK har köpt in två duschar till sjukhusets terapibassäng där vattenanvändningen, med cirka 100 patienter om dagen, är hög. En minskning till 10–20 procent av dagens resursanvändning, innebär ett viktigt steg på vägen mot målen om klimatneutral verksamhet och hållbar resursanvändning.

– Vi räknar med att ha tjänat in investeringen inom tre år, bara genom de lägre vatten- och energikostnaderna. Därefter sparar vi pengar för varje dag som duscharna används. Räknar man även in besparingar med minskat antibakteriellt underhåll, så har investeringen betalat sig på ännu kortare tid, säger miljöstrateg Sten Velander, i pressmeddelandet.

Orbital Systems duschteknik sparar upp till 90 procent av vattenanvändningen och 80 procent av energianvändningen genom att samma vatten cirkulerar och filtreras i ett slutet system. Duschtekniken har vunnit pris som Sveriges största uppfinning (Skapa 2014) och i USA som en av världens ledande innovationer (Edison Award 2015).

– Vi är stolta över att vara en del i utvecklingsarbetet mot en hållbar sjukvård i Sverige och vi ser att vår duschteknologi verkligen gör stor skillnad, säger Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems.

Enligt Region Skåne har duscharna genomgått landstingets kontroll med avseende på ekonomi, hygien, hållbarhet och materialkvalitet, där alla berörda instanser av sjukhusets personal och ledning har deltagit.