Logga in

Pris till sensor för svårt inomhusproblem

Publicerad
13 apr 2018, 09:17

NORDBYGG 2018. En sensor som ökar möjligheten att åtgärda ett av de svåraste inomhusmiljöproblemen vann Stora Inneklimatpriset.

Sundsvallsbaserade Middec Scandinavia vann Stora Inneklimatpriset för sin nya typ av radonsensor för inomhusluft. Priset delades ut i går av bostadsminister Peter Eriksson (MP) till företagets vd Örjan Martelleur.

Prismotiveringen löd:

”Sensorn mäter kontinuerligt radonhalten och mätresultatet görs tydligt via internet. Det ger en effektiv övervakning av radonhalten inomhus. Resultatet av genomförda radonsaneringsåtgärder kan snabbt överblickas. Sensorn kan även användas för att styra luftutbytet i radonpåverkade lokaler. Middecs sensor ökar möjligheten att åtgärda ett av våra svåraste inomhusmiljöproblem på ett säkert och energieffektivt sätt.”

– Därmed känner jag mig tryggare i att vi kan betala ut det nya radonbidraget, tillade bostadsministern.

Läs mer: Nu kommer stöd för radonsanering

Radonbidraget kommer att kunna sökas från och med den 1 juli i år och riktar sig till småhusägare i behov av radonsanering.

VVS-Forum uppmärksammade nyligen radonproblematiken i nybyggda bostäder i ett stort reportage i nr 12/2017.

Läs mer: Höga halter radon i nybyggda bostäder

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och miljötekniska föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. I juryn ingår representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik vid Chalmers.