Logga in

Branschkvinna lyfts fram

Publicerad
15 sep 2016, 09:13

Hon är styrelseledamot i tre branschföretag – ett ventilationbolag, en pumptillverkare och ett teknikkonsultföretag – och har potential att bli styrelseordförande. Det anser i varje fall Women’s Board Award som nominerar henne och två andra kvinnor till ordförandeposter.

Den 13 oktober delas Women’s Board Award ut för femte gången i Sverige. Utmärkelsen ska främja styrelsekompetens och lyfta fram framgångsrika kvinnliga styrelseledamöter som har ordförandepotential i större bolag.

Priset går till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten till stora bolag, noterade eller onoterade. Kvinnor som haft resultatansvar och erfarenhet av styrelsearbete i större bolag kan nomineras till priset.

De nominerade är:

  • Marianne Brismar, tidigare vd i familjeföretaget Atlet. Nuvarande styrelseuppdrag inkluderar Semcon, Beijer Alma, Concentric, Creades, Lindab, Axel Johnson International och Joab.
  • Ulrika Dellby, civilekonom, tidigare partner i The Boston Consulting Group och vd för Brindfors Enterprise. Grundare av Fagerberg & Dellby. I dag styrelseledamot i SJ, Lifco, Cybercom och Big Bag samt ordförande i ideella Hello World!.
  • Eva Elmstedt, driver egna utbildningsföretaget Syntavia. Nuvarande styrelseuppdrag inkluderar Addtech, ProAct, Gunnebo, Axiell och KnowIT.

Juryn för Women’s Board Award 2016 består av bland annat Grant Thorntons styrelseordförande, Lena Möllerström Nording:

– Undersökning efter undersökning tyder på att jämställda styrelser är mer lönsamma. Det övergripande syftet med utmärkelsen är att bredda kompetensen i de svenska styrelserna, säger Lena Möllerström Nording, i ett pressmeddelande.

– Många ursäktar sig och säger att det inte finns några lämpliga kvinnor för styrelseuppdrag. Men det visar sig tydligt att de som söker hittar riktiga stjärnor. Se bara på årets finalister i Women’s Board Award som alla har en bred erfarenhet av flera tunga ledningspositioner och styrelseuppdrag i näringslivet, säger Sven Hagströmer, jurymedlem, huvudägare och grundare av Avanza och Creades samt grundare av stiftelsen Allbright.

Fakta/Women’s Board Award

  • Priset går till den bästa kvinnliga ordförandekandidaten till stora bolag, noterade eller onoterade.
  • Kandidaten ska ha haft ledarerfarenhet för en egen division eller linje och resultatansvar i cirka fem år.
  • Kandidaten ska ha erfarenhet som styrelseledamot från stora företag, omsättningen ska vara över 700 miljoner kronor under tio år.
  • Kvinnor som redan har ordförandeuppdrag kan i regel inte nomineras, om det inte rör sig om mycket små bolagsstyrelser.
  • Vinnaren får förutom äran ett stipendium till den internationella handelshögskolan Insead.