Logga in

Skelettet som kan stötta trötta axlar

Publicerad
20 apr 2021, 06:00

Att arbeta med armarna över huvudet är påfrestande. Ett artificiellt exoskelett kan vara en hjälp för trötta axlar. ”Smidigt!” tycker Mattias Mattsson, VVS-montör på Nytorps Rör, som borrar i bergväggar med tunga maskiner.

Ombyggnaden av Sveriges största avloppsreningsverk, Henriksdals reningsverk i Stockholm, har pågått i flera år och kommer inte vara klar förr­än 2029. Verket är till största delen insprängt i berg och omfattar cirka 300.000 kvadratmeter och har cirka 18 kilometer tunnlar. Djupt inne i berget arbetar Mattias Mattson, VVS-montör på Nytorps Rör.

Prisat som årets innovation
Exoskelettet tog hem guldet

Film: Här testar montören Mattias Mattson hur det känns
Så funkar exoskelettet

Han var lite skeptisk först när företaget Hilti kom till arbetsplatsen och visade exoskelettet. Nu har Nytorps Rör hyrt ett skelett för att testa och sedan utvärdera för hela företaget.

– Jag hade ingen aning om vad det var för något. Nu har jag testat det i några dagar och tycker att det är smidigt, framför allt när jag borrar i bergväggarna med tunga maskiner, säger Mattias Mattsson.

– Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt. Men det gick mycket lättare nu, det känns bekvämt. Och det är smidigt att ha på sig, man känner knappt av det. Ett jättebra hjälpmedel, till exempel när man står i en skylift och ”proppar”, säger han.

Mattias Mattsson , VVS-montör på Nytorps Rör, tycker att  exoskelettet är smidigt. Foto: David Lagerlöf
Mattias Mattsson , VVS-montör på Nytorps Rör, tycker att exoskelettet är smidigt. Foto: David Lagerlöf

Finns det några nackdelar med exo­skelettet?

– Det går inte att använda i trånga utrymmen som det finns gott om här i Henriksdals reningsverk. Det måste vara fritt för hela kroppen, men på vanliga arbetsplatser tror jag att exoskelettet funkar väldigt bra, säger han.

Exo 01 heter Hiltis nya exoskelett, som lanserades i augusti och som har utvecklats av det nederländska ortopedföretaget Ottobock. Många andra modeller drivs med batterier, men Exo 01 är ett så kallat passivt exoskelett. Det ska förstärka användarens egen styrka och minska överansträngningsskador på byggarbetsplatser. Avsaknaden av batterier gör också att det är lättare (det väger under två kilo).

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Enligt Ottobocks forskning minskar toppbelastningen på musklerna med 47 procent med exoskelettet.

– Som ett resultat kan den här typen av arbete utföras under en längre tidsperiod med mycket större produktivitet, säger Sönke Rössing, chef för Ottobock Industrials.

Hållbart arbetsliv
Tio minuters träning för att hålla till pension

Några användningsområden för exo­skelettet är:

  • Montage av ventilationskanaler och ventilationsutrustning ovanför huvudet.
  • Montage av sprinklers ovanför huvudet.
  • Montage av rör ovanför huvudet.
  • Montage av kablar och ledningar ovanför huvudet.

Fakta/Exoskelett

  • Kräftor och andra leddjur har exoskelett, det vill säga har skelettet utanpå kroppen. En riddarrustning är en tidig variant på ett artificiellt exoskelett.
  • Men nutidens exo-skelett handlar mindre om att skydda sig från yttre angrepp, utan mer om att stötta kroppen i svåra arbetsställningar.
  • Världens första exo-skelett i modern tappning utvecklades av den amerikanska militären och General Electric på 1960-talet. Prototypen Hardiman var en dräkt som drevs av hydraulik och elektricitet och som kunde lyfta 340 kg.
  • Dagens exoskelett förvandlar kanske inte användaren till en ”superman”, men hjälper till ungefär som en elcykel som bidrar med extra kraft i uppförsbacken.
Mattias Mattsson får hjälp av Nicklas Sjöberg med exoskelettet. Foto: David Lagerlöf
Mattias Mattsson får hjälp av Nicklas Sjöberg med exoskelettet. Foto: David Lagerlöf

Fakta/Exo 01

  • Typ av produkt: Mjukt, aktivt exo-skelett för axeln.
  • Patenterad teknik: SEM, Soft Extra Muscle.
  • Vikt: Under 2 kg.
  • Batterier: Inga.
  • Drifttid: 6 timmar.
  • Kraft från ställdonen: Mer än 100 N.
  • Lyftkraft: 50–100 procent av armens egen vikt.
  • Pris: Drygt 19 000 kronor.

  • Här kan du se filmen där Mattias Mattsson testar exoskelettet. Håll mobil­kameran framför koden, som om du skulle fota den, och klicka sedan på länken som dyker upp på skärmen.