Logga in

Hon vågar sticka ut hakan – och utses till Årets samhällsbyggare

Publicerad
14 okt 2020, 15:51

En drivande kraft i arbetet med att avskaffa byggbranschens machokultur. Detta gör konsultchefen Kajsa Hessel till Årets samhällsbyggare.

Utmärkelsen Årets samhällsbyggare ges i år till Kajsa Hessel, regionchef för Swecos installationskonsulter. Hon får priset för sitt arbete med att avskaffa machokulturen i byggbranschen, med siktet inställt på bättre ledarskap. Priset delas ut under de digitala Samhällsbyggnadsdagarna i mitten av oktober.

– Att stå upp för något du tror på och våga sticka ut hakan i motvind är ett risktagande. Men Kajsa Hessel har med stor ihärdighet och synlighet, inte minst genom tydlig medial närvaro, lyckats kliva fram som en av de starkaste rösterna för att vända branschen i rätt riktning. Det är inte bara bra för alla som jobbar i byggbranschen utan för hela samhället i stort, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna, i en kommentar.

”Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende …”

Andra som utmärker sig: VVS-chef prisad för bästa arbetsmiljön

Utöver sitt arbete hos Sweco är Kajsa Hessel även ordförande i branschföreningen Byggcheferna, ledamot i Samhällsbyggnads­sektorns etiska råd och ingår i Ledarnas förbundsstyrelse.

Motiveringen till att ge henne utmärkelsen i år är att: ”Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schysst och säker bransch för alla.

Vikten av det arbetet blev inte minst tydligt i samband med metoo-rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund. Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjligheter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets samhällsbyggare 2020.”

Fler pristagare: Hon är Årets Samhällsbyggare

Hon är årets samhällsbyggare

Tidigare pristagare är: 2019 Anna-Lena Lehto, Uppsalahem, 2018 Ulrika Francke, vice ordförande Swedbank, 2017 Kristina Alvendal, vd Kristina Alvendal AB, 2016 Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter, 2015 Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan.