Logga in

Hmm … hur vanligt är det att värmepumpar ökar elanvändningen?

Publicerad
23 jun 2020, 06:00
| Uppdaterad
22 mar 2021

Missa inte vårens mest lästa Arn-fall! Hur kan elförbrukning öka med nästan 50 procent efter att värmepumpen installerades? Vad störde bergvärmepumpen? och vilket är billigast – rördragningar utanpå eller inne i vägg?

Text

VVS-Forum bevakar kontinuerligt ärenden i Allmänna reklamationsnämnden (Arn) som berör VVS-branschen.

Under våren har vi skrivit om inte mindre än 30 Arn-fall som är relaterade till VVS-området. Här är fem som hittills har lockat till mest läsning på webben:

1) Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom.

Luftvattenvärmepumpen som YIT/Caverion installerat skulle sänka elanvändningen på gården i Nyköping, istället ökade förbrukningen. Vad var det som gick snett?

Läs också: SÅ GICK DET I ARN: Experterna kommenterar fallet

2) Dolt fel stoppade bergvärmepump.

Felmeddelandena avslöjade att något störde den nyinstallerade bergvärmeanläggningen. Kunden krävde pengarna tillbaka, men fick nobben.

Läs också: Så beslutade arn

3) Montören tittade på arbetet i 10 minuter – men jag fick betala för en hel timme.

En privatkund ville få en diskmaskin installerad i bostadsrätten, men ansåg att VVS-montören ”drog ut på tiden med flit för att kunna överfakturera henne”.

Läs också: Arns beslut

4) Företag vann tvist om felmonterad golvbrunn.

Golvbrunnen hade aldrig krånglat, men vid en husbesiktning visade sig den vara felmonterad. Då krävde kunden att få jobbet omgjort.

Läs också: Så resonerar Arn

5) Är rördragning utanpå vägg billigare än inbyggda rör?

Är det billigare att dra rör utanpå än inne i väggen? Badrumsrenoveringen i en bostadsrätt i Stockholm landade i en tvist.

Läs också: Arns beslut i fallet