Logga in

”Montören tittade på arbetet i 10 minuter, men jag fick betala för en hel timme”

Publicerad
6 apr 2020, 06:00

En privatkund ville få en diskmaskin installerad i bostadsrätten, men ansåg att VVS-montören ”drog ut på tiden med flit för att kunna överfakturera henne”.

En bostadsrättshavare i Nyköping anlitade Bravida för installation av en diskmaskin.

Krävde att få golvbrunnen installerad – efter tio år

Enligt kunden arbetade montören hos henne i 2 timmar och 25 minuter, men hon fick sedan en faktura för 4 timmar och 30 minuters arbete.

Fakturan landade på 2 750 kronor varav 2 036,70 kronor var arbetskostnad. Då anmälde hon Bravida till Allmänna reklamationsnämnden (Arn).

”Montören tittade på arbetet i 10 minuter, men jag fick betala för en hel timme”, uppgav kunden till Arn.

Bostadsrättshavaren klockade även montören när han hämtade material i bilen.

”Jag fick betala för 35 minuter som montören lade på att gå fram och tillbaka till sin bil för att hämta saker”, menade hon.

”Vissa sätter i system att inte betala hantverkare”

Hon ville inte betala för servicebil och den tid som det tog för montören att infinna sig på arbetsplatsen.

Det hon kunde acceptera var att betala 200 kronor för att montören kom och tittade på arbetet, tre timmars arbetskostnad samt parkering i tre timmar för 10 kronor i timmen.

Hon krävde ett sammanlagt prisavdrag på 1 923,13 kronor.

”Vi var inställda på att förlora i Arn, så det här var ju roligt”

Bravida motsatte sig dock kravet.

– Det är ganska sällan som vi har diskussioner om tid eller kostnader med våra kunder, säger Jan Eriksson, avdelningschef på Bravida i Nyköping och tillägger att det här är enda gången som han har haft med Arn att göra.

– Man kan bara vara saklig och tydlig från början med timkostnaderna. Men jag har full respekt för att pensionärer har dåligt med pengar och att de kan uppleva att det blir dyrt, säger han.

Allmänna reklamationsnämnden ansåg att Bravidas begärda pris för installationen av diskmaskinen var skäligt och avslog därmed kundens krav.