Logga in

”Vi tappade order på 15 miljoner under en vecka”

Publicerad
8 apr 2020, 12:09

Göteborgsföretaget APS Drift och Underhåll drabbades hårt av coronakrisen, men lyckades kompensera bortfallet genom att dra in nya jobb.

– Vårt stålbad började under en marsvecka då vi tappade order på 15 miljoner kronor, berättar Clas Stenström, delägare i APS. 

Den största delen var uppdrag inom hotell och restaurang, men APS hade även fått större ombyggnader på äldreboenden.

– De projekten drogs förstås också tillbaka eftersom vi inte ska vara där med tanke på smittorisken. Jobben på äldreboenden kommer naturligtvis göras senare även om det inte kan ske just nu, säger Clas Stenström.

Så fungerar korttidspermitteringar för företag och anställda

Det stora bortfallet av uppdrag startade en akut process inom bolaget för att säkra dess existens, förklarar han.

– Vår fantastiska personal började vända på alla stenar och ringde i stort sett varenda kund. Det innebar att vi lyckades vända den negativa utvecklingen, säger Clas Stenström.

Han känner nu god tillförsikt för de närmaste 1–3 månaderna då det finns hygglig beläggning för personalen.

– Men samtidigt finns det en extrem osäkerhet på alla plan. Även om kunden vill göra saker i dagsläget är det så många externa faktorer som påverkar allting framöver.

”Krisen har inte slagit mot installationsbranschen som mot restaurang, hotell och flyg”

Innan coronakrisen stod uppdrag i hotell och restauranger för 20–25 procent av verksamheten för APS och det var en ökande del.

– Vi hade rätt stora projekt på väg som vi hade börjat initiera och förprojektera. Nu ser vi inte det på hur lång tid som helst, säger Clas Stenström.

Trots raset inom hotell- och restaurangbranschen har APS förhoppningar om att få göra ett större jobb på ett hotell. Fastighetsägaren ser en möjlighet till det eftersom hotellet ändå står tomt för närvarande. Det handlar om en fastighetsägare som inte äger några andra hotellbyggnader.  

– För de större fastighetsägarna som enbart äger hotell är det däremot väldigt mörkt. De har ju i princip tappat hela sitt intäktsunderlag och hoppar därför av alla planerade projekt, säger Clas Stenström.

Det finns även restauranger som ska byggas, men APS har inte fått klartecken än om det blir av.

”Hemvärnet hjälper oss med enklare VVS-arbeten”

APS flyttar nu resurser från hotell och restauranger till bostadssektorn där man utför service och även erbjuder beredskap dygnet runt för akuta ärenden.

– Vår känsla när det gäller kommunala och privata bostadsbolag är att de inte gör några stora förändringar utan ångar på ungefär som tidigare, säger Clas Stenström.

Han ser även en liten ökning hos fastighetsägare som vill att APS ska vara en resurs om den egna servicepersonalen blir sjuk.

De uppskjutna projekten på äldreboenden har också till viss del kompenserats av nya uppdrag på förskolor och fritidshem.

– Kunderna flyttar projekt till andra typer av fastigheter. Jobben på förskolor och fritidshem kan vi göra under semestern eftersom verksamheten där dras ner då.

Så drabbas små och medelstora företag av krisen: ”Läget är mycket akut”

För APS väntar i april och maj en period med mycket avtalsservice

– Vi sysselsätter rätt många med avtalsservice, men även där finns en stor osäkerhet. Vi har avtal med ett stort antal kunder, men finns kunden kvar?

Clas Stenström beskriver bilden av marknadsläget som spretigt.

– I vissa fall får vi en ökning och i andra försvinner hela marknader. Sedan undrar vi hur länge jobben som ökar finns kvar. Det är så märkliga frågeställningar.

VVS-branschföretagen som gör gott i coronakrisen

Clas Stenström upplevde fastighetskrisen på 1990-talet och ser paralleller till den.

– Men detta är mycket brutalare. Det går så fort och ingen vet var det slutar.

I en normal lågkonjunktur finns en viss förutsägbarhet som det går att förhålla sig till.

– Nu försvinner hela sektorer på en gång. Det blir väldigt extremt och konstigt, säger Clas Stenström.