Logga in

Här är orterna där Sveriges nya miljardkoncern startar

Publicerad
16 okt 2020, 09:33

Den nya storkoncernen inom VS, ventilation, sprinkler och fastighetsautomation planerar att växa med förvärv till tre miljarder i omsättning. Men det är i de här orterna som den tar klivet på svenska marknaden.

Riskkapitalbolaget Axcel köper Installationsbolaget, Ventab och Ventilationsprojekt, som ingår ett partnerskap och tillsammans bildar installationsgruppen Currentum.

Bolagen behåller sina egna varumärken och lokala förankring. Genom samgåendet stärker man sin position genom att skapa ett bredare kunderbjudande, ökade resurser och en större geografisk täckning. Partnerskapet innebär dessutom en ökad möjlighet att kunna satsa mer på personal- och verksamhetsutveckling.

2019: Ventabs vd Hillevi Skötte berättar om hur hon lyckades höja lönsamheten från 2 till 6 procent

Med 300 medarbetare omsätter den nya gruppen runt 900 miljoner kronor och har kontor i Göteborg, Stockholm, Södertälje, Nyköping, Norrköping, Linköping, Katrineholm och Eskilstuna. 

– Målet är att trefaldiga omsättningen på fyra till fem år, säger Thomas Blomqvist, partner på Axcel till tidningen Dagens Industri (DI).

Bolagens hittillsvarande ägare och ledning blir kvar med en ”betydande ägarandel” i de tre köpta bolagen enligt Axcel.

– Vi gläds åt att bli partner med Axcel för att fortsätta växa och förbättras på den stora och fragmenterade installationsmarknaden, där vi ser gott om expansionsmöjligheter, säger säljarna i ett gemensamt uttalande.

Ares Sverigechef om expansionen: ”Viktigare att det blir rätt än att vi är med i något race”

En fortsatt utveckling och expansion av verksamheten planeras i hela Sverige inom nuvarande och kompletterande teknikområden. Lönsamhetsmålet är en rörelsemarginal på minst 10 procent, uppger DI. 

Köpesumman offentliggörs inte.

Installationsbolaget VS startades i Göteborg 2000 och finns sedan 2014 även i Stockholm. Installationsbolaget Sprinkler etablerades 2003. Tillsammans sysselsätter bolagen cirka 115 anställda och omsätter över 300 miljoner kronor.

Ventab med huvudkontor i Göteborg och verksamhet inom ventilation och fastighetsautomation grundades 1977. Ventab i Göteborg och Ventab Styr omsätter i dag omkring 300 miljoner kronor och har drygt 80 anställda.

Danska ventilationsaktören fortsätter sin svenska satsning: Airteam köper 200-miljonersbolag i Stockholm

Ventilationsprojekt startades 1993 och finns på orterna Nyköping/Södertälje, Norrköping, Linköping, Köping/Eskilstuna och Katrineholm. Företaget har cirka 120 medarbetare och omsätter omkring 300 miljoner kronor.