Logga in

”Vi kunde för egen maskin inte bli så mycket större”

Publicerad
26 nov 2020, 06:00

Vd-arna i framgångsrika Göteborgsföretagen Installationsbolaget och Ventab om varför de valde att sälja till riskkapitalbolaget Axcel. 

I mitten av oktober blev det klart att Axcel köpt majoriteten i Installationsbolaget, Ventab och Ventilationsprojekt, som tillsammans bildar installationskoncernen Currentum.

Installationsbolaget arbetar med VS- och sprinklerinstallationer. VS-verksamheten har kontor även i Stockholm.

Vi får en huvudägare som är aktiv och hjälper oss med att växa inom de områden som vi vill.

Sören Adolfsson, vd för Installationsbolaget, konstaterar att partnerskapet i Currentum blev ett smidigt sätt att lösa det fortsatta ägandet av Installationsbolaget Sprinkler. Conny Nabrink, som tidigare ägde halva Installationsbolaget Sprinkler, gick i pension i våras.

– Partnerskapet kommer att gynna både våra kunder och vår personal. Vi får en huvudägare som är aktiv och hjälper oss med att växa inom de områden som vi vill, säger Sören Adolfsson.

– Tilsammans får vi en större marknadstäckning i våra nyckelregioner: Västsverige, östra Sverige och Mälardalen. Där kan vi utveckla tjänsteutbudet med både rör, vent, sprinkler och fastighetsautomation.

Finska Ares plan för Sverige: ”Vi vill vara topp tre inom de områden vi är verksamma”

Sören Adolfsson ser redan initialt möjligheter till fler sprinkleraffärer tack vare att Ventilationsprojekt finns på andra orter än Installationsbolaget.

– Vi kommer att kunna få hjälp med både förfrågningar och kundkontakter på de orterna.

Ventilationsprojekt finns i Nyköping/Södertälje, Norrköping, Linköping, Köping/Eskilstuna och Katrineholm.

Ventabs grundare Berne Christenson och jag har pratat om det sedan 2005.

Installationsbolaget och Ventab, som båda har huvudkontor i Göteborg, har haft ett långvarigt samarbete.

– Vi har både sålt och köpt tjänster av varandra i entreprenader och även offererat en del projekt ihop. säger Sören Adolfsson.

Planer på att fördjupa samarbetet mellan företagen har funnits länge.

– Ventabs grundare Berne Christenson och jag har pratat om det sedan 2005. Då var Installationsbolaget relativt nystartat och därför var jag inte riktigt mogen. Sedan har vi diskuterat det då och då. Nu känns det väldigt roligt att rätt tillfälle dök upp.

Så blev Ventabs lönsamhet tre gånger högre: ”Vi har produktionsledare på alla jobb”

Långsiktigheten för företaget blir också tryggad på det här sättet. Den blir inte lika personberoende som tidigare.

Ventab har verksamhet inom ventilation och fastighetsautomation. Vd Hillevi Skötte förklarar att Ventab hade nått en storlek där det behövdes ett nytt steg för att kunna utvecklas.

– Vi kunde för egen maskin inte bli så mycket större än vad vi var på Göteborgsmarknaden. Då hade vi själva behövt göra förvärv inom våra verksamhetsområden vent och styr, säger hon.

– Långsiktigheten för företaget blir också tryggad på det här sättet. Den blir inte lika personberoende som tidigare och det känns också väldigt bra.

Företagen i Currentum delar grundvärderingar när det gäller personalvård och kundbemötande, framhåller Hillevi Skötte.

– Vi kommer att kunna samarbeta, exempelvis inom inköp och HR. Kanske kommer vi också att följa med våra rikstäckande kunder i större utsträckning, både byggentreprenörer och de som vi har ramavtal med, säger hon.

Det finns även kopplingar mellan Ventab och Ventilationsprojekt, som har kontor och verksamhet i östra Sverige. Hillevi Skötte och Fredrik Ljungkvist, som är vd för Ventilationsprojekt i Nyköping känner varandra sedan många år genom branschorganisationen Svensk Ventilation. Hillevis Sköttes pappa Berne Christenson, har haft mycket kontakt genom åren med Fredrik Ljungkvists pappa Hans.

Instalcobossen om familjeföretagens fördel under krisen: ”De blir inte så oroliga eftersom de har varit med förr”

Nu gäller det att inte ta långa jobb till dåliga priser.

Sören Adolfsson och Hillevi Skötte konstaterar att coronapandemin gett tydliga effekter på marknaden.

– Jag tror att vi var på väg in en svagare konjunktur ändå, men pandemin har påskyndat det. Vi har inte råkat ut för att projekt har blivit inställda, men priserna har sjunkit. Nu gäller det att inte ta långa jobb till dåliga priser, säger Sören Adolfsson.

De stora projekten är ofta förenat med stora risker och därför är de mellanstora viktigare, påpekar han.

– Corona har lagt sig som en blöt filt över hela den svenska marknaden. Därför känns det extra roligt med det nya partnerskapet, att det blev av trots pandemin.

Hillevi Skötte ser en större konkurrens om jobben under hösten.

– En del typer av jobb har också stannat upp, mindre ombyggnader till exempel. Det är en oroligare marknad nu, säger hon.

Danska Airteam expanderar till Stockholm: ”Målet är att bli Nordens mest föredragna ventilationspartner”

Vi flyttar fokus och anpassar oss efter hur marknaden ser ut.

Installationsbolaget kommer att fortsätta med sitt tidigare arbetssätt. Sören Adolfsson beskriver det som decentraliserat med nära kundkontakt och flexibelt.

– Det har varit framgångsrikt under alla år. Vi flyttar fokus och anpassar oss efter hur marknaden ser ut. Byggs det exempelvis bostäder så arbetar vi med det.

Installationsbolaget har fått ett nytt årsavtal med Västfastigheter för serviceuppdrag på de stora sjukhusen i Göteborg. Det börjar gälla vid årsskiftet.

– Det tror vi mycket på och är väldigt glada för, säger Sören Adolfsson.