Logga in

Finska Are köper Climat 80-gruppen

Publicerad
8 jan 2020, 12:42

Installationsjätten blir miljardspelare även i Sverige.

Are förvärvar Climat 80-gruppen och erbjuder därmed ett komplett utbud av fastighetstjänster även på den svenska marknaden. Sedan tidigare ingår Kungälvs Rörläggeri i Are.

Finska storspelaren Are tar över Kungälvs Rörläggeri

Climat 80-gruppen, som är verksam i södra Sverige, har 400 anställda och omsätter cirka 700 miljoner kronor. Kontor finns i Malmö, Lund och Helsingborg.

Genom köpet breddar Are verksamheten i Sverige från VS- och elinstallationer till även ventilations-, kyl- och fastighetstjänster.

– Redan från början har vårt mål varit att erbjuda ett fullständigt sortiment av tekniska fastighetstjänster i Sverige. Detta inkluderar lösningar och tjänster för hela livscykeln för fastigheter, från den inledande byggfasen och underhållet till modernisering, renovering och fastighetsförvaltning, säger Jonas Granzell, Sverigechef för Are, i ett pressmeddelande.

Därför går Are in i Sverige

Climat 80-gruppen kommer att fortsätta som en självständig del av Are och kommer inte att genomföra några förändringar i den nuvarande ledningen. Gruppen kommer även fortsatt att ledas från Sverige.

– Det var viktigt för oss att hitta en ny ägare som var villig att engagera sig i långsiktig affärsutveckling för att bibehålla vår flexibilitet som är karakteristiskt för oss som företag, säger Mats Mårtensson, grundare till Climat 80 och styrelseledamot i samtliga koncernbolag inom gruppen.

Förra året etablerade sig Are i Sverige genom att köpa Kungälvs Rörläggeri. Efter förvärvet av Climat 80 är Are verksamt på tio orter i Sverige, sysselsätter nära 650 personer och omsätter drygt 1,1 miljarder kronor

– Jag tror att vårt samarbete kommer att bidra till att påskynda vår tillväxt i de nordiska länderna och öppna nya möjligheter för både våra anställda och våra kunder, säger Thomas Sjöberg, vd för Climat 80.

Tunga avhopp från Comfort: Climat 80 och Kungälvs Rörläggeri lämnar kedjan

I gruppen ingår nio företag: Climat 80, Klimatkyl i Malmö, Stjernfeldts VVS, Lund Värme & Sanitets AB, Clifa Service, Climat 80 Entreprenad, Sanpro, El fastighetsservice Syd och Kawi Solutions.

Förvärvet kräver godkännande av Konkurrensverket i Sverige.

Både Climat 80 och Kungälvs Rörläggeri lämnade Comfortkedjan vid årsskiftet 2019/2020.