Logga in

Installationerna har höga krav

Publicerad
22 mar 2019, 10:39

De installerar i trähus med 20 våningar ­– avgörande med effektivt brandskydd.

Bravida får i uppdrag av Hent att utföra samtliga installationer när Skellefteå kommun bygger nytt kulturhus och hotell. Installationerna har ett totalt ordervärde om cirka 150 miljoner kronor.

500-miljonersjobb klart efter överklagandet

Skellefteå kommun växer och satsar nu på ett nytt kombinerat kulturhus och hotell, en 20 våningar hög träkonstruktion. Bravida har fått i uppdrag utföra alla installationer, i ett samverkansprojekt med det norska byggbolaget Hent. Ordern är totalt värd cirka 150 miljoner kronor.

– Valet föll på Bravida, eftersom vi har goda erfarenheter från tidigare gemensamma partneringprojekt. Vi kände att det fanns en bra samsyn på hur projektet ska genomföras. Bravida finns lokalt i Skellefteå och flera närliggande städer, och har även genomfört liknande projekt i området, säger Vegard Brå, projektchef på Hent.

Bravida växer inom kyla i Stockholm

Kulturhuset och hotellet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Det innebär att byggnaden måste ha en hög energiprestanda, vilket ställer höga krav på installationerna. Peter Norrman, projektchef på Bravida, förklarar vad det innebär för installationerna:

– Ventilation och kyla kommer att vara avgörande för att skapa en bra inomhusmiljö. Hela hotelldelen har en fasad av glas, och solenergin som släpps in alstrar mycket värme. Det driver upp energianvändningen, men kommer delvis att kompenseras av solceller på taket och fasaden. En annan åtgärd för att få ned energianvändningen är att välja energieffektiva installationskomponenter.

En utmaning för installatörerna

– Sprinkleranläggningen blir en annan viktig del av vårt jobb. I en träkonstruktion är det helt avgörande med ett effektivt brandskydd.

Projektet kommer att sysselsätta runt 40 Bravidamedarbetare. Byggnaden väntas stå klar under 2021.