Logga in

VVS-företagets montörer hempermitteras med full lön

Publicerad
16 mar 2020, 16:13

”Vi vinner tid och kan förbereda oss för vad som kan komma” säger Rörresultats ägare Kalle Vesterlind.

I torsdags beslutade Stockholmsföretaget Rörresultat att hempermittera all personal med full lön i förebyggande syfte på grund av coronakrisen. Det skedde trots att ingen hade blivit sjuk och att det fanns jobb för alla. Syftet är att skydda personalen och verksamheten, minska smittspridningen och ta fram en handlingsplan för att kunna tackla krisen framöver. 

– Vi i ledningen kom fram till att vi har tillräcklig ekonomisk styrka för att skydda vår personal i ett inledande skede. Det kostar oss en massa pengar, men vi kan vinna tid och göra oss förberedda på vad som kan komma att ske. Vi vill inte bli tagna på sängen, säger Rörresultats vd och ägare Kalle Vesterlind.

Krisgrupp ska ge VVS-företag snabb hjälp

Han tror att det kommer många besked från myndigheter och näringslivet inom den närmaste tiden som ger en fingervisning om den fortsatta utvecklingen.

– Då hinner vi att ta fram en handlingsplan utifrån de olika scenarier som kan komma, både ekonomiskt och hälsomässigt. Planen gäller hur vi ska kunna driva vår verksamhet vidare. säger Kalle Vesterlind.

Rörresultat har tio anställda och arbetar främst med byggprojekt för kommersiella fastighetsägare. Hempermitteringen gäller en vecka för medarbetare som inte hör till riskgruppen för viruset. Personal som är extra känsliga för viruset, exempelvis med lungproblem är permitterade i två två veckor.

Totalt berörs sex projekt av den frivilliga permitteringen. 

– Våra kunder har främst reagerat positivt och sagt att de förstår oss, säger Kalle Vesterlind. 

Coronaviruset flyttar fram Nordbygg

En förebyggande åtgärd mot smittspridning som övervägs är att separera personal så att ingen jobbar tillsammans med någon annan. Rörresultat har stora projekt i förhållande till personalstyrkan.

– Därmed brukar vi ibland göra punktinsatser där hela gänget samlas och kör av större ytor. Nu kommer vi att behöva tänka om för att undvika att alla jobbar med varandra och riskera att hela verksamheten blir satt i karantän, säger Kalle Vesterlind.

Rörresultat har delat ut handsprit till samtliga medarbetare och undersöker också om det går att desinfektera bilarna om någon skulle bli sjuk. 

Coronaviruset slår hårt mot Nordbygg

MFöretaget har också kontaktat leverantörerna för att ta reda på vilka varor som det kan bli brist på. Mycket material tillverkas i Italien, England och Tyskland. 

– Vi har tittat på en plan b ifall den huvudsakliga varan inte går att få fram och vilka alternativ som finns då. Vi vill inte drabbas av stopp i byggprojektet på grund av att en tillverkare i exempelvis Italien inte kan leverera produkter. Det finns inte ersättningsalternativ för alla varor, men för de flesta, säger Kalle Vesterlind.

Rörresultat har besöksförbud på kontoret fram till den 12 april och all kontorspersonal arbetar hemifrån. 

Kalle Vesterlind följer den fortsatta utvecklingen av krisen noga.

– Allt hänger ihop i dagens samhälle. Om flyg, hotell och restauranger börjar drabbas, drabbas sedan även dagligvaruhandeln och privatekonomin. Och vips påverkas även vår bransch, säger han.  

– Våra nuvarande åtgärder kanske är helt onödiga, men det går att attackera det här problemet på olika sätt och inte bara vänta på elden. Vår verksamhet ska vara en av dem som går stärkta ur det här.