Logga in

Här bygger Lundagrossisten åtta nya hämtlager

Publicerad
25 maj 2021, 15:06
| Uppdaterad
26 maj 2021

Fullsorterade hämtlager, välutbildad personal och 100 procent öppna priser är konceptet för grossisten som från början var ett postorderföretag.

Bo Johansson startade Lundagrossisten som ett postorderföretag 1977. Till att börja med såldes svensktillverkade mässingsdelar till rörfirmor i hela landet.

"Ingen vill tala publikt om grossistfrukostar"
Grossisterna finner vägar till affärsutveckling

Obemannad butik i Ljusdal med dygnet runt-service
Självbetjäning i grossistbutiken underlättar installatörens vardag

Efterhand breddades sortimentet samtidigt som kundunderlaget ökade och det första hämtlagret öppnade i Lund 1984, tätt följt av Solna 1986. I dag omsätter bolaget 1,1 miljarder kronor, har 16 hämtlager och åtta nya är på gång.

Närmast på tur står Södertälje, som öppnar i slutet av året, och under andra halvåret 2022 är det dags för Norrtälje och Hisingen i Göteborg. Företaget har tomter för lager även i Västberga och Kungens kurva i Stockholm, Nynäshamn, Halmstad och Helsingborg.

Vi vill minska tidsspillet för våra kunder och öka deras debiterbara tid. Om våra medarbetare plockar materialet åt dem går det snabbare.

Bo Johansson.

– Målsättningen är att vi ska äga alla våra fastigheter. Att hyra är att bränna pengar. Och vi vill serva våra befintliga kunder på ett bra sätt innan vi öppnar ett nytt hämtlager, säger Bo Johansson, som ännu i dag är ägare och vd för Lundagrossisten.

Filosofin bygger på hög tillgänglighet och servicegrad för kunderna. Lundagrossisten har inget centrallager. Alla hämtlager är i stället fullsorterade och täcker hela katalogsortimentet. Varje enhet har ett lagervärde på 30 till 40 miljoner kronor. I huvudsak är det Lundagrossistens personal som plockar materialet till kunderna.

– Anledningen är att våra hämtlager är mycket kompakta på grund av det stora sortimentet och det höga lagervärdet. Vi vill även minska tidsspillet för våra kunder och öka deras debiterbara tid. Om våra medarbetare plockar materialet åt dem går det snabbare.

Det blir roligare att jobba om du har en viss grundkompetens eftersom du då kan serva kunderna i en högre grad.

Alla anställda, även chaufförerna, får med tiden en kompetens som teoretiskt motsvarar en VVS-montörs. Det sker genom Lundagrossistens egna internutbildningar.

– Det blir roligare att jobba om du har en viss grundkompetens eftersom du då kan serva kunderna i en högre grad, säger Bo Johansson.

Nya hämtlager etableras ofta på initiativ av de egna medarbetarna. En utgångspunkt kan vara var de vill bo någonstans.

– Dessutom ska de ligga hyfsat nära våra befintliga lager. Vår bransch har mycket lågfrekventa produkter och då kan våra lager hjälpa varandra med material när det behövs och även med personal, säger Bo Johansson.

Målgruppen är främst mindre installatörer och företag med serviceverksamhet, men vi har under de senaste åren förbättrat våra distributionsmöjligheter markant och har nu kapacitet att leverera material även till större projekt, säger Bo Johansson.

Företaget har inga egna varumärken och inte några planer på att börja med det.

– Vi har inte kompetens att kontrollera kvaliteten på sådana produkter och väljer i stället att arbeta med starka varumärken från kvalitetsmedvetna tillverkare, säger Bo Johansson.

Jag kan inte begripa att det 2021 finns VVS-grossister som ger 70–80 procents rabatt på sina bruttopriser. Det är inte ens 1921.

Han beskriver det egna prissystemet som 100 procent transparent och det är företagsledningen som styr prissättningen.

– Jag kan inte begripa att det 2021 finns VVS-grossister som ger 70–80 procents rabatt på sina bruttopriser. Det är inte ens 1921. Det innebär att installatörernas kunder träffar dåliga avtal på felaktiga grunder och som skattebetalare gör det mig arg, säger Bo Johansson.

Företagets egen prislista är utformad så att det kan ges rabatter på högst 10–15 procent.

– Och för att få så hög rabatt ska du handla väldigt mycket hos oss, för minst 10 miljoner kronor.

Vi vill inte vara de som startar krig med andra företag genom att ta personal från dem.

Lundagrossisten har aldrig anställt nya medarbetare från någon konkurrent.

– Vi vill inte vara de som startar krig med andra företag genom att ta personal från dem. Så länge konkurrenterna delar denna inställning tror vi att detta är den långsiktigt bästa strategin för alla parter, säger Bo Johansson.

Privatliv och arbetsliv ska vävas ihop på ett bra sätt
Chefslösa bolaget: ”Om vi mår bra tjänar vi pengar”

Han är mån om att medarbetarnas privatliv ska fungera. Övertidsarbete ska undvikas, men om så sker har samtliga medarbetare övertidsersättning, även tjänstemän.

– Våra anställda ska jobba åtta timmar effektivt och sedan åka hem till sin familj. Som arbetsgivare har man ett ansvar för företagskulturen. Det gränslösa arbetet där jobb och fritid går in i varandra och man förväntas vara anträffbar efter arbetstid via mejl och telefon, tror vi inte på. Om inte privatlivet fungerar så fungerar inte arbetslivet på lång sikt.


Lundagrossisten har i dag 16 fullsortimentslager (svart) och åtta nya är på gång (ljusgrön). Närmast på tur står Södertälje, som öppnar i slutet av året, och under andra halvåret 2022 är det dags för Norrtälje och Hisingen i Göteborg. Företaget har tomter för lager även i Västberga och Kungens kurva i Stockholm, Nynäshamn, Halmstad och Helsingborg.