Logga in

Det har VVS-montörer och finansanalytiker gemensamt

Publicerad
28 nov 2018, 11:53

VVS-montörer hamnar både i toppen och botten när Arbetsmiljöverket undersökt besvär som orsakas av arbetet.

Nära tre av tio sysselsatta säger att de haft besvär till följd av arbetet det senaste året. Det framgår av Arbetsmiljöverkets undersökning om arbetsorsakade besvär som presenteras i dag.

Läs mer: ”VVS-branschen är bättre än sitt macho-rykte”

Exempel på yrken med låg andel arbetsorsakade besvär är bland annat VVS-montörer, finansanalytiker och civilingenjörsyrken. Andelen sysselsatta med besvär till följd av arbetet för dessa yrken låg kring 15 procent.

Hög andel besvär till följd av arbetet har kvinnodominerade yrken inom vård och utbildning. Bland grundskollärare, förskollärare och sjuksköterskor hade fler än fyra av tio sysselsatta besvär orsakade av arbetet.

Högst frånvaro på grund av arbetsrelaterade besvär finns främst inom praktiska yrken. Exempel på yrken med hög andel frånvaro är VVS-montörer golvläggare och fordonsmekaniker. Eftersom andelen frånvarande redovisas som andel av sysselsatta med besvär behöver det inte betyda att frånvaron är hög inom yrket totalt sett, påpekar Arbetsmiljöverket i rapporten.

Läs mer: Nytt initiativ mot olyckor i byggbranschen

Exempel på yrken med låg andel frånvaro på grund av arbetsorsakade besvär är snabbmatspersonal, ingenjörer och tekniker.

Läs hela rapporten här>>